RECEPT: Domače tortilje – mehke kot putrček

RECEPT: Domače tortilje – mehke kot putrček (foto: Alenka Košir) Alenka Košir
28. 8. 2018

Pikniki v naravi so nekaj najlepšega. Še lepše pa je druženje, če imamo s sabo nekaj malega za pod zob. Da pa ne bodo to večinoma sendviči, je Alenka Košir tokrat pripravila super idejo -  domače tortilje. Tako okusne in mehke, da si jih zagotovo ne boste pripravili samo enkrat. 

Ko boste okusili doma narejene tortilje, bodo tiste iz trgovine samo še zgodovina.

Za doma pripravljene tortilje ne potrebujete veliko sestavin in tudi sama priprava vam ne bo vzela veliko časa.

Testo (količina je za 12 tortilj s premerom 18 cm):

  • 450 g moke
  • 250 ml vrele vode
  • 60 g maščobe (mast, maslo, olivno olje, ghee maslo, kokosova maščoba …)
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 1 čajna žlička soli

Postopek:

Zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Dodamo izbrano maščobo in ponovno premešamo.

Dodamo vrelo vodo in sestavine najprej premešamo s kuhalnico, ko se testo malo ohladi pa vse skupaj še pregnetemo z roko.

Nato je potrebno testo gnesti približno 10 minut (ročno ali strojno).

Testo razdelimo na 12 delov in oblikujemo kroglice. Pokrijemo jih s krpo (ali z vlažno papirnato brisačko ali s folijo), da se ne izsušijo oz. da se ne naredi skorjica. Tako naj počivajo vsaj 10 minut.

Vsako kroglico naprej sploščimo z roko in nato razvaljamo na tanko. Pri tem uporabljamo malo moke, če želite mehke tortilje.

Tortilje razvaljamo in spečemo tik pred uporabo!

Pečemo jih na teflonski ponvi, brez dodajanja maščobe. Temperatura naj bo med srednjo in visoko. Če je prenizka jih boste morali peči predolgo in se bodo izsušile. Če pa bo temperatura previsoka, se vam bodo zažgale. Pečemo jih cca. 20 – 30 sekund na eni strani. Obrnemo jih na drugo stran nekaj sekund po tem, ko se začnejo delati mehurčki.

Tople tortilje nadevamo takoj. Druga opcija je tudi, da jih zlagamo v posodo in prekrijemo s pokrovom ali krpo ali aluminijasto folijo. Tortilje lahko tudi zamrznete (med vsako damo aluminijasto folijo ali peki papir).

Nadev:

Nadev si pripravite po svojem okusu. Lahko naredite mesnega, ga kombinirate s sezonsko zelenjavo ali pa samo zelenjavnega, z avokadom in fižolom.

Sama sem izbrala Delamarisovo skušo s fižolom, v lični in priročni embalaži brez BPA. Zraven pa kuhano koruzo. Naj vam tekne.

Alenka Košir

Foto: Osebni arhiv

Radi preizkušate nove jedi?