10 razlogov, zakaj ne bi smeli nikoli ignorirati znakov pomanjkanja magnezija

9. 3. 2017
Deli
10 razlogov, zakaj ne bi smeli nikoli ignorirati znakov pomanjkanja magnezija (foto: Profimedia)
Profimedia

Nekateri strokovnjaki trdijo, da je lahko pomanjkanje magnezija največji posamični zdravstveni problem v današnjem svetu.

Zakaj prihaja do pomanjkanja magnezija?

Hrana v sodobnem času je zaradi masovne proizvodnje osiromašena z vsebnostjo magnezija. Uporablja se tudi več kemikalij, kot so fluorid in klor v vodi, ki vežeta magnezij nase in ga zato manj ostane v vodi. Raven magnezija se manjša tudi z uživanjem kofeina in sladkorja ter zaradi povečanja stresa.

Zakaj ne bi smeli nikoli ignorirati znakov pomanjkanja?

(Kateri so, preverite v članku: 8 najpogostejših znakov pomanjkanja magnezija.)

Ker lahko pomanjkanje magnezija vodi do:
  • mišičnih krčev

Pomanjkanje magnezija lahko povzroči utrjevanje mišičnega tkiva, kar vodi do krčev. Do krčev prihaja največkrat pri športnikih in nosečnicah, ki magnezija potrebujejo več.

  • bolezni srca in srčnega napada

Velika večina bolnikov, ki je doživela srčni infarkt, je prejela injekcijo z magnezijevim kloridom, ki je pomagala zaustaviti strjevanje krvi in kalcifikacijo.

  • depresije

Obstaja veliko raziskav, ki kažejo, da lahko pomanjkanje magnezija vpliva na duševno zdravje. Pomanjkanje magnezija na dolgi rok poškoduje nevrone, kar bi sčasoma privedlo do celične smrti.

  • visokega krvnega tlaka

V raziskavi na Harvardu se je na več kot 70.000 ljudeh pokazalo, da so tisti, ki so imeli višjo raven magnezija, tudi boljšo raven krvnega tlaka.

  • pomanjkanje energije

Magnezij pomaga ustvarjati energijo v celicah. ATP ali adenozin trifosfat, je glavni vir energije v celicah, ki se mora vezati na magnezij, da je lahko aktiven. Pomanjkanje magnezija se lahko kaže kot utrujenost in pomanjkanje energije.

  • nihanje hormonov

Višji je estrogen ali progesteron v ženskem telesu, nižja je vrednost magnezija. To je tudi razlog, da nosečnice doživljajo več krčev v nogah in ženske v obdobju PMS. Čokolada je odličen vir magnezija, zato imamo po njej pred menstruacijo tudi več potrebe.

  • težav v nosečnosti

Zaradi nihanja hormonov lahko magnezij vpliva na razpoloženje, jutranjo slabost, mišične krče in bolečine v glavi.

  • slabšega spanja

Pomanjkanje magnezija vpliva na spanje. Magnezij sprosti telo in um ter tako vpliva na prijeten spanec.

  • slabih kosti

Najnovejše raziskave kažejo, da je magnezij izredno pomemben za zdrave kosti.

  • splošnega pomanjkanja mineralov

Številni vitamini in minerali delujejo sinergijsko. Magnezij prispeva, da telo pravilno absorbira kalcij, kalij, vitamin K, vitamin D in mnogo drugih hranil.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ