10 izvorov čudnega telesnega vonja

12. 8. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Naše telo se na okolje odziva na različne načine, eden od njih je tudi ta, da začne izločati neprijetne vonjave. Našli smo deset vzrokov, ki lahko vplivajo na ta nezaželjen pojav.

Stresna služba

Zagotovo ste kdaj že imeli napet pogovor z nadrejenim in vam je začelo srce biti zelo hitro, vaše dihanje se je pospešilo in roke so postale vlažne.

Sprožilci tesnobe sprostijo kortizol, hormon stresa, ki vas pripravi, da premagate težavne situacije. Žal se zaradi kortizola začnete zelo potiti. Čeprav znoj načeloma ne smrdi, v kombinaciji z bakterijami, ki jih imamo na koži, ni tako.

Nihanje sladkorja v krvi

Sadni zadah ketonov lahko kaže na resne težave s krvnim sladkorjem, največkrat diabetes. Čeprav mislimo, da sadni zadah ne more smrdeti, ni tako. Zadah je prav odbijajoč.

Nihanje sladkorja v krvi v obe smeri je lahko zelo nevarno, celo življenjsko. To je eden izmed telesnih vonjev, ki jih ne smete ignorirati.

Kontracepcija

Veliko zdravil in tudi kontracepcija ima stranske učinke, ki povzročajo telesni vonj.

Nekatera kontracepcija povzroča suha usta, zaradi česar se v njih začne kopičiti žveplo. To pa smrdi po pokvarjenih jajcih.

Težave s prebavo

Če pojeste preveč vlaknin, lahko izločate smrdeč plin, če pa jih pojeste premalo, je v težavah vaša prebava in imate zato lahko čuden telesni vonj.

Če ste zaprti, se lahko začnejo strupi izločati skozi pore kože, in to smrdi.

Premalo vitaminov in mineralov

Magnezij je lahko najbolj spregledan mineral v naši prehrani, kar je žalostno, saj več strokovnjakov trdi, da je magnezij potreben za energijo in spomin.

Prav tako lahko magnezij pomaga pri odpravi telesnega vonja. Raziskave kažejo, da izločki ljudi, ki imajo premalo magnezija, bolj smrdijo kot izločki tistih, ki ga imajo dovolj. Poskusite s temno čokolado, otrobi, posušenim koriandrom, surovimi oreščki, lanom, sezamovim semenom in sezamovim maslom, ki so polni magnezija.

Ocvrta hrana

Vsakdo, ki je že užival živila, kot so čebula, česen, kari in druge močne začimbe, ve, da lahko ta vplivajo na močan telesni vonj. Največji krivec za čuden telesni vonj pa je zagotovo ocvrta hrana, saj olje hitro postane žarko, kar vpliva na prebavo in neprijeten telesni vonj.

Uživanje gumijastih medvedkov

Bakterija, ki je vzrok smradu, obožuje gumijaste medvedke – tako kot vi. Ne samo da vam preveč sladkarij povzroča preglavice z odvečnimi kilogrami, ampak tudi spodbuja razraščanje kvasa, ki nato pretvori sladkor v alkohol, ki lahko privede do slabega vonja.

Okužbe sečil

Čeprav so okužbe sečil pogoste in neprijetne, se velika večina ne zaveda, da je prvi znak tega močan vonj po amoniaku. Če sumite, da imate vnetje, takoj pojdite k zdravniku.

Dezodorant

Sliši se noro, ampak izdelki, ki jih kupujemo, da nam pomagajo ohraniti telesni vonj, lahko učinkujejo prav nasprotno. Sestavine v nekaterih sredstvih proti znojenju, dezodorantih, gelih za prhanje in losjonih lahko spodbudijo smrdljivo rast bakterij.

Mnogo holističnih zdravnikov spodbuja bolnike, da poskusijo uporabiti samo navadno vodo, saj znoj sam po sebi nima vonja. Če to ni dovolj, pa lahko poskusite z limoninim sokom, razredčenim z vodo ali jabolčnim kisom. Kislina bo zavirala rast bakterij, ki so pravi izvor smradu.

Prehrana z malo ogljikovimi hidrati

Strokovnjaki so ugotovili, da živila z visoko vsebnostjo beljakovin zahtevajo aktivno presnovno razčlenitev v telesu in lahko povečajo verjetnost povečanega telesnega vonja.

Značke: telo vonj