10 jedi, ki bodo poskrbele za vaša jetra

10 jedi, ki bodo poskrbele za vaša jetra (foto: unsplash) unsplash
9. 7. 2021

Jetra predstavljajo našo največjo in najbolj pomembno žlezo ter imajo osrednjo vlogo v presnovi in tudi številne druge naloge, kot je razstrupljevanje zdravil, skladiščenje glikogena in sinteza plazemskih proteinov. V njih prav tako nastaja žolč, ki ga potrebujemo za prebavo hrane.

Ker za zdravje jeter veliko lahko naredimo sami, je tu nekaj živil in jedi, ki si jih večkrat pripravite. 

  • Česen

Česen vsebuje veliko stvari, ki so dobre za vaša jetra. Bogat je s selenom, ki je odličen antioksidant ter razstruplja naše telo. Vsebuje tudi arginin, aminokislino, ki pomaga sprostiti krvne žile in zmanjša krvni pritisk na jetra. Tu sta še vitamin B6, ki deluje protivnetno ter vitamin C.

unsplash
  • Olivno olje

Ekstra deviško olivno olje vsebuje veliko lipidov (organskih spojin), ki pomagajo izločiti toksine iz našega telesa, kar je drugače naloga jeter.

Unsplash
  • Zelena listnata zelenjava

Zelena listnata zelenjava ščiti naša jetra, saj nevtralizira kovine, kemikalije in pesticide. Prav tako na jetra blagodejno vplivajo brokoli, cvetača, brstični ohrovt in pesa.

Unsplash
  • Jabolka

Jabolka vsebujejo pektin, ki izloča toksine iz našega prebavnega trakta ter s tem razbremeni jetra.

  • Limona in limeta

Citrusa vsebujeta veliko vitamina C, ki je znan po tem, da toksine spremeni v vodo topne spojine, ki se nato zlahka izločijo iz telesa.

  • Avokado
unsplash

Avokado igra pomembno vlogo pri absorpciji karotenoidov (absorpcija je 2 do 6 krat hitrejša) , ki se nahajajo v zelenjavi ter so pomembni za zdravje jeter – razmaščujejo jetra.

  • Orehi

Orehi vsebujejo tako kot česen arginin, glutation in omega 3 nenasičene maščobe ter pomagajo našim jetrom pri razstrupljanju.

  • Zeleni čaj
unsplash

Zeleni čaj velja za eno najbolj zdravih pijač na svetu, med drugim pospešuje tudi metabolizem, saj antioksidanti, ki jih vsebuje, jetrom pomagajo k učinkovitejšemu delovanju. 

  • Grenivka

Grenivka poleg veliko vitamina C vsebuje tudi glutation, ki velja za najmočnejšega med vsemi antioksidanti. Glutation varuje organizem pred toksini, ki lahko poškodujejo jetra, pljuča, ledvice, kožo in DNK.

Unsplash
  • Kurkuma

Kurkumo uporabljajo v naravnem zdravilstvu za pospeševanje izločanja žolča, ker stiska žolčni mehur. Eterično olje kurkume topi žolčne kamne, skupaj z barvilom pa razkužujeta žolčni mehur in žolčevod ter blažita njuno vnetje.

 Preberite še: 13 zdravilnih rastlin, s katerimi se lahko pozdravite doma