10 razlogov, zakaj je dobro jesti redkev

10 razlogov, zakaj je dobro jesti redkev (foto: Shutterstock) Shutterstock
15. 5. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Redkve so prvi prinašalci pomladi, bodisi jemo začinjene v solati, bodisi si jih privoščimo kot dodatek k na kruhu namazani margarini.

So prave vitaminske bombe. Bogate so z vlakninami, vitaminom C, folno kislino, kalijem, vsebujejo pa zelo malo kalorij, zato so odlično živilo za spomladansko čiščenje organizma.

Žvepleni heterozidi dajo redkvam poseben vonj in pekoč okus. Bolj je redkev pekoča, bolj je zdrava in koristnejša za organizem. Na prebavo najbolje vpliva, ko jemo svežo in surovo. Redkve si lahko pripravimo kot solato ali jih enostavno grizljamo med gledanjem televizije, s čimer pospešimo svoj metabolizem.

Ko kupujete redkvice, bodite pozorni, da so čvrste in rdeče. Če so čvrste, je to zagotovo znak, da so komaj nabrane, če pa so mehke, je veliko možnosti, da so votle in grenke. Po nakupu odstranite zeleno listje, ker če ga pustite, to lahko povzroči ustvarjanje vlage, ki uničuje hranljive sestavine. Redkvice hranite v hladilniku največ pet do sedem dni.

1. Ščitijo pred rakom

Indijski znanstveniki so odkrili, da redkev izziva apoptozo oziroma z drugimi besedami ubija celice raka. Glede na količino vlaknin in vitaminov, ki jih vsebuje, je ta zelenjava odličen borec v boju proti raku. Redkve so še posebej učinkovite kot preventiva ali pomoč pri zdravljenju raka debelega črevesa. Poleg tega uspešno napadajo tudi celice raka ledvic, želodca in ustne votline.

2. Krepijo srce in uravnavajo krvni sladkor

Vlaknine, vitamini in minerali iz redkev bodo poboljšali zdravje kardiovaskularnega sistema, ker znižujejo holesterol, preprečujejo diabetes, uravnavajo krvni tlak in raven sladkorja v krvi.

3. Pospešujejo delo prebavnega sistema

S tem, ko jeste redkve, spodbujate delo jeter in žolčne vrečke ter čistite kri. Vlakna iz redkev spodbujajo ločevanje prebavnih sokov in uravnavajo praznjenje črevesja, tako da organizem lažje izloča strupe. Še posebej se priporočajo osebam, ki imajo težave z zaprtjem.

4. Proti zlatenici

Redkvice spodbujajo proizvodnjo žolča, kar je zelo pomembno za zdravje jeter. Vsebujejo sestavine, ki uravnavajo proizvodnjo bilirubina, tako je živilo odlično tudi v boju proti zlatenice.

5. Lažje hujšanje

Sok redkvice vsebuje visok odstotek vode in vlaknin, ima pa zelo malo kalorij, zaradi česa je idealen za tiste, ki želijo odstraniti kakšen odvečni kilogram. Redkve so bogate s hranljivimi sestavinami, zaradi česa hitro in lahko zadovoljujejo lakoto, vsebujejo precej vode in vam tako pomagajo, da shujšate ali ohranite vitko postavo.

6. Čistijo dihalne poti

Redkvice pomagajo pri kroničnih obolenjih dihalnih poti in delujejo kot naravni inhalator. Pozitivno namreč delujejo na izločanje sluzi iz dihalnih organov, zaradi česar se priporočajo vsem, ki imajo težave z zamašenim nosom, pogostim vnetjem sinusov in okužbami dihalnih poti, ter tistim, ki imajo astmo ali bronhitis.

7. Čisijo ledvice

Poleg vsega redkvice preprečujejo okužbe sečil. Sok od tega živila olajšuje tudi najhujše težave in skrajšuje čas trajanja okužbe. Toda zaradi svojega močnega delovanja na teh organih, se ne priporoča osebam z obolenjem ledvic, kakor tudi ne tistim, ki trpijo zaradi razjede na dvanajsterniku.

8. Varujejo sečila pred okužbami

Ta zelenjava čisti ledvice, zelo učinkovita pa je tudi v preprečevanju okužb sečil. Sok redkvice z dodatki druge zelenjave in sadja, kot je korenček in jabolko, lahko blaži simptome okužbe sečil ter pomaga, da se okužba prej pozdravi.

9. Hemoroidi

lede na to, da je to živilo bogato z vlakninami in vitamini, ki uravnavajo prebavo, zadržujejo vodo in zdravijo zaprtje. Redkvice so odlične proti hemoroidom. Ta okusna rdeča zelenjava pomaga hitreje okrevati.

10. Nega kože in lepota

Redkev deluje protivnetno, vsebuje vitamin C in antioksidante, zaradi česar je odlična za kožo. Sok redkev se lahko uporablja kot učinkovito zdravljenje za pike insektov, kot so čebele, sršeni, ose … Ta zdravilna tekočina namreč zmanjšuje bolečino in oteklino po piku insekta ter umirja prizadeta območja in pomirja otok.

Foto: Shutterstock