10 znakov, ki kažejo, da imate migreno

10 znakov, ki kažejo, da imate migreno (foto: profimedia) profimedia
8. 8. 2018

Ker migrene za razliko od glavobola ne doživimo vsi, bodite pozorni na naslednje znake, ki vam sporočajo, da vas v kratkem lahko doleti.

Če znate poslušati svoje telo, lahko preprečite mnoge zdravstvene težave, posežete po pravilni prehrani in naredite urnik vadbe, ki vam bo ustrezal. Telo pa vam lahko sporoči tudi, kdaj se bo glavobol razvil v migreno.

Migrena traja dlje kot navaden glavobol, lahko tudi do tri dni ali več. Ločimo več vrst migren (tako kot glavobolov), med drugim migreno z avro, kronično migreno in menstrualno migreno, vse pa lahko onesposobijo osebo tudi za več dni.

Pozorni bodite na naslednje znake, ki lahko napovejo migreno:

1. Avra - Z besedo avra označujemo vidne spremembe, ki jih doživijo nekateri ljudje, ko jih doleti migrena. Pojavijo se v obliki, pik, krogov ali črt, ki poplesavajo pred očmi. Lahko traja od pet minut do ene ure, nekateri pa celo doživijo zgolj avro brez glavobola oziroma migrene.

2. Slab spanec - Več dni zapored se lahko zbujate sredi noči ali ne morete zaspati. Nočni spanec v enem kosu postane privilegij.

3. Depresija, razdraženost, vzhičenost - Na migreno zelo vpliva tudi sprememba razpoloženja. V trenutku lahko postanete depresivni ali popolnoma navdušeni, čeprav vam ni podobno, da tako hitro menjate razpoloženje.

4. Bolečina v vratu - Mnogo ljudi se pritožuje, da jih najprej boli vrat oziroma je ta otrdel, nato pa dobijo glavobol, ki je lahko začetna stopnja migrene.

5. Velika želja po določeni hrani - Podobno kot v nosečnosti ali med menstruacijo, si nekateri tudi pred migreno zaželijo točno določene hrane. Pogosto je to čokolada.

6. Boleče oči - Bolečina se čuti za očmi, ob okulističnem pregledu pa se ne opazi nobene nepravilnosti.

7. Pogosto morate na stranišče - Če opazite, da morate na prvo potrebo večkrat, kot običajno in niste spremenili količine tekočine ali česa drugega, je to lahko znak, da prihaja migrena. Dobite jo lahko že v roku ene ure ali šele čez dva dni.

8. Svetloba, močne vonjave in glasni zvoki - Vonjave lahko sprožijo migreno pri osebi, ki je še nikdar ni imela, glasni zvoki in močna svetloba pa stanje še poslabšajo. Zato se pacienti pogosto zadržujejo v temnih in tihih prostorih, dokler vse skupaj ne mine.

9. Težave z govorom - Če se vam prvič dogaja, da ne morete besed spraviti z jezika, se posvetujte z zdravnikom. Ta bo preveril, ali gre za kakšen drug zdravstven problem, na primer kap, kjer se pojavi isti simptom.

10. Bruhanje - Če ni razloga za bruhanje, ne zbolite in se v splošnem počutite dobro, se morda bliža migrena.

Preverite tudi: