12 koristnih lastnosti arašidov za zdravje in lepoto

12 koristnih lastnosti arašidov za zdravje in lepoto (foto: Shutterstock) Shutterstock
28. 3. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Pomagajo pri okrevanju srca, preprečujejo raka na debelem črevesu in Alzheimerjevo bolezen.

Še pred kratkim smo arašide bolj ali manj jemali kot vmesni prigrizek, mašilo ali dopolnilo k dnevnim obrokom. Izkazalo pa se je, da imajo arašidi mnogo koristnih lastnosti. Predstavljamo vam 12 lastnosti arašidov, koristnih za zdravje in lepoto.

Arašidi izhajajo iz Južne Amerike in pripadajo družini stročnic, enako kot leča, fižol in soja. Niso samo odličnega okusa, temveč so tudi bogati z maščobami, proteini in drugimi zdravimi hranljivimi sestavinami.

Arašidi so dober vir proteinov, imajo visoko vsebnost bistvenih vitaminov in mineralov. Prednosti arašidov so različne, vsekakor jih je treba dodati na listo vsakodnevne prehrane. Toda zaradi visoke vsebnosti maščob in kalorij, ki jih vsebujejo, ni zaželeno pretiravanje pri uživanju.

12 lastnosti arašidov, ki so koristne za zdravje in lepoto:

1 Dobri so za zdravje srca

Zahvaljujoč visoki ravni nasičenih in polinenasičenih maščob, arašidi lahko vzdržujejo človeško srce zdravo in krepijo energijo. Natančneje - oleinska kislina pri arašidih lahko v krvi zmanjša holesterol (LDL) in poveča dobri holesterolo (HDL). Arašidi lahko s povečanjem zdravih lipidov v krvi preprečijo možgansko kap in srčne bolezni.

2 Krepijo energijo

Ena od najbolj opaznih prednosti arašidov za človekovo zdravje je krepitev energije. To je povsem razumljivo, ker arašidi vsebujejo precej vitaminov, mineralov, antioksidantov in hranljivih snovi, ki so sami po sebi ogromen vir energije.

3 Pomagajo pri hujšanju

Arašidi dobro vplivajo na vzdrževanje teže. Ker imajo precej kalorij in maščobe, ne vplivajo na povečanje teže. Uživanje teh stročnic bo pomagalo pri vzdrževanju teže in preprečevanju debelosti.

4 Borijo se proti raku

Polifenolni antioksidanti v arašidih so koristni za preventivo raka na želodcu, ker pomagajo pri zmanjšanju proizvodnje rakotvornih nitrozaminov. Po drugi strani imajo stročnice, kot so arašidi, visoko vsebnost beta sitosterola, ki ponuja zaščito proti raku s tem, da preprečuje rast tumorja. Vsi tisti, ki jedo arašide vsaj dvakrat tedensko, lahko zmanjšajo tveganje, da bi zboleli za rakom debelega črevesa, za 2.758 odstotkov.

5 Preprečujejo žolčne kamne

Po nekaterih ocenah žolčni kamni doletijo od 10 do 25 odstotkov odraslih. Pogosto uživanje arašidov lahko bistveno zmanjša tveganje, da bi dobili žolčne kamne. Po raziskavah le 30 gramov arašidov dnevno lahko zmanjša to tveganje tudi do 25 odstotkov.

6 Izboljšujejo spomin

Pogosto jih imenujejo 'hrana za možgane', ker vsebujejo vitamin B3, ki je odličen za njihovo delovanje, prav tako tudi za izboljšanje spomina. Arašidi vsebujejo flavonoid, ki se imenuje resveratrol. Ta lahko izboljša pretok krvi v možganih za približno 30 odstotkov.

7 Borijo se proti depresiji

Serotonin je kemikalija, ki je pomembna za možgane in pomaga pri uravnavanju razpoloženja. Neustrezno izločanje te kemikalije ima za posledico depresijo. Na srečo aminokislina triptofan, ki jo najdemo v arašidih, lahko pomaga pri sproščanju serotonina, zaradi časa so zmožni premagati depresijo.

8 Podpirajo nosečnost in ščitijo plod

Arašidi so dober vir folne kisline, ki je pomembna za ženske med nosečnostjo. Raziskave so dokazale, da so ženske, ki so uživale 400 gramov te kisline pred in med zgodnjo fazo nosečnosti, imele precej manj možnosti, da bi dojenček imel določene nevrološke težave.

Uživanje arašidov med nosečnostjo prav tako zmanjšuje tveganje pred nekaterimi tipičnimi alergijskimi boleznimi, kot je recimo astma pri otrocih.

9 Preprečujejo Alzheimerjevo bolezen

Veliko študij je pokazalo, da uživanje živil, ki so bogata z niacinom, kot so arašidi, lahko zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen za približno 70 odstotkov. Četrtina skodelice tega ploda predstavlja četrtino dnevnega vnosa niacina.

10 Zagotavljajo bleščečo in napeto kožo

Sestavine arašida vzdržujejo kožo sijajno in bleščečo. Razen tega prehranske vlaknine v tej rastlini pomagajo, da se organizem osvobodi odvečnih strupov, zato pa  koža postane brezhibno mehka in sijoča. Po drugi strani arašidi s svojo vsebino magnezija lahko umirijo živce, krvne žile in mišice, kar pospeši pretok krvi v kožo.

11 Preprečujejo izgubo las

Arašidi prav tako preventivno preprečujejo izgubo las. Zahvaljujoč vitaminu C, ki je koristen pri povečanju proizvodnje kolagena, arašidi lahko preprečijo izgubo las. Prav tako maščobne kisline omega 3 lahko okrepijo folikule dlak in celotno rast las.

12 Preprečujejo gube in staranje

Predčasni znaki staranja, kot so sprememba barve las, gube in zmanjšana elastičnost kože, spadajo v eno od največjih kozmetičnih skrbi. Na srečo imajo arašidi pomembno količino vitamina C, ki je potreben za proizvodnjo kolagena. V bistvu je kolagen pomemben za vzdrževanje zdravih tetiv, hrustanca in kože. Tako uživanje arašidov izboljšuje čvrstost kože, kakor tudi njeno elastičnost in svežino.