14 stavkov, ki jih raje ne recite osebi, ki se spopada z migrenami

14 stavkov, ki jih raje ne recite osebi, ki se spopada z migrenami (foto: Profimedia) Profimedia
25. 11. 2015

Občasno se pač znajdem v družbi ljubiteljskih terapevtov. Vem, v resnici želijo le pomagati. Pa saj konec koncev to počnemo vsi, je res? Kakorkoli, ko boste naslednjič želeli olajšati situacijo, raje izpustite naslednjih 14 stavkov.

Iskreno - nekaterih sem že presneto sita. In verjamem, da nisem edina. Se motim?

1. Tudi jaz imam kdaj prav zoprne glavobole.

Verjetno ste se z glavobolom srečali vsaj enkrat v življenju. Res je zoprn. Potem pa ste spili kozarec vode, malo počivali, in topa bolečina je prenehala. No, pri migreni ni tako. Ker migrena ni le zoprn glavobol.

Čeprav migreno primarno res uvrščamo med glavobole, je ne gre primerjati z glavoboli tenzijskega tipa. Migrena lahko v 60 minutah doseže tako moč, da te bolečina dobesedno onesposobi, tudi za več dni. Nič neobičajnega tudi ni, če jo spremljajo slabost (in bruhanje) ter občutljivost na svetlobo, vonjave in zvok.

2. Če bruhaš potem ne more biti migrena, zagotovo si staknila kakšen virus.

Preberite zgornji odstavek.

3. Mogoče imaš v resnici težave s sinusi.

Mogoče pa ne.

Za (katerikoli) glavobol niso vedno krivi sinusi. Ne smemo pa pozabiti še na druge simptome, kot so na primer zamašen nos in izcedek iz nosu. V resnici je lahko stanje ravno obratno: 4 od 5 ljudi, ki so mislili, da imajo glavobol zaradi vnetja sinusov, so dejansko trpeli za migrenskimi bolečinami.

4.  Pač ne znaš obvladovati stresa.

Očitno staro prepričanje, da je migrena znak šibkosti in nezmožnosti obvladovanja stresa, še vedno kroži. Nekoč je celo veljalo, da imajo težave z migrenami le nevrotične ženske in moški, ki se do onemoglosti prizadevajo doseči še večji uspeh.

Pozabite enkrat za vselej zapisano v zgornjem odstavku – to staro prepričanje. Ker migrena nima ničesar opraviti z obvladovanjem stresa. Povedano drugače: stres je lahko sprožitelj, a to ne pomeni, da tisti, ki trpi za migrenami kaj slabše obvlada stres kot nekdo, ki takšnih težav nima.

5. Zakaj se malce ne sprehodiš. Svež zrak ti bo dobro del.

Sprehodim?

Ko migrenska bolečina doseže največjo moč, je neopisljivo naporno že, če je treba premakniti glavo le za centimeter. Kaj centimeter, za milimeter. Telesna aktivnost lahko v tem primeru situacijo poslabša. Vse, kar v tem trenutku potrebujemo je popoln mir, tema in čim manj premikanja.

6. Ampak, saj si jo imela že včeraj, kako to, da jo imaš danes tudi?

Smo že omenili, da te migrena dobesedno onesposobi? Lahko tudi za več dni!

7. Moja mama je tudi imela migrene. Potem pa je nehala jesti čokolado. Mogoče bi tudi ti morala prenehati jesti ______.

Čokolado? Niti slučajno! Sir, jogurt, kruh, piščanca, krompir, ribo, avokado ...? Lahko danes kaj pojem?

Prva stvar, ki se jo človek v takšni situaciji nauči, je spremljanje sprožilcev. In se jim potem izogibati v velikem loku.

8. Ne zgledaš zares bolna. No, mogoče si malo bleda.

To bo verjetno zato, ker imam občutek, da umiram.

Migrena, 'nevidna bolezen', je lahko zelo zavajajoča. Navzven včasih res ni videti kot da smo zboleli, zato ni dobro predvidevati glede na zunanji videz. Veliko lepše je, če preprosto vprašate samo: Kako se počutiš?

9. To je vse le v tvoji glavi.

No, migrena je (dobesedno) res v glavi! Hočete še odkrito mnenje o tem, kako se sliši takšen stavek – precej nespoštljivo.

Migrenske bolečine niso plod naše domišljije.

10. Spij več vode.

Dehidracija je prav tako lahko eden od sprožilcev, a ko bolečine enkrat začnejo, kozarec vode žal ne bo pomagal. Lahko celo spodbudi slabost.

11. Moja mama/prijateljica ... je poskusila _______ in danes nima več težav. Mogoče bi mogla poskusiti tudi ti.

Verjemite, poskusila sem že vse mogoče. In ne, tudi akupunktura ni pomagala.

12. Vsaj ni smrtno nevarna.

Lahko pa izgubimo službo, posledično prihodek, partnerja, prijatelje, ne zmoremo študirati ... Migrena je lahko uničujoča na drugačen način in ti celotno življenje tako rekoč obrne na glavo. Žal si to, kako resna je lahko situacija, redki predstavljajo. Včasih to ne zmorejo niti najbližji.

V nekaterih primerih so migreno povezovali tudi s kapjo. So pa tudi hujši primeri, ko so ljudje postali tako nemočni, situacija brezupna, da so naredili samomor.

13. Kaj? Še vedno imaš migrene?

Migrena je bolezen, ki lahko traja več desetletij. Ali pa celo življenje. Seveda je mogoče, da se stanje popravi, največkrat pa se spreminjajo le pogostost in intenzivnost bolečin.

14. Joj, ko bi le lahko ostajala doma tako pogosto kot ti.

Res? Ker je življenje s kronično boleznijo in neznosnimi bolečinami tako zabavno in sproščujoče in prijetno? Verjemite, raje bi bila v službi in zdrava. In veliko raje bi živela polno življenje, preživljala prosti čas s prijatelji in družino ...

Za konec: seveda mi je jasno, da se to dogaja zato, ker se večina preprosto ne zaveda realnosti. Samo tisti, ki se z migrenskimi bolečinami spopadamo (nekateri že celo življenje) vemo, kako mučne in izčrpavajoče so lahko. In še enkrat, vem, da vsak želi le pomagati, vsak na svoj način. Ampak zdaj veste, da se nekaterih stavkov vseeno raje izogibajte.

L. K.

Preberite še Kaj pomeni, če se bolečina pojavlja vedno na istem mestu?