15 s pesticidi najmanj obremenjenih vrst sadja in zelenjave

8. 6. 2016

Dandanes je neprecenljivo, če hrano pridelujemo sami, saj so številne vrste sadja in zelenjave zelo obremenjene s pesticidi. Katere vrste pa so vendarle med bolj "varnimi"? Preberite. 

Slika 1/15

Ste vedeli, da se Ekvador, ki sodi med največje proizvajalke banan na svetu, srečuje s številnimi degenerativni obolenji med prebivalci, ki živijo v bližini nasadov banan? Zato, da imamo prebivalci zahodnega sveta lepe banane, brez pikic, ki nas odvračajo od nakupa. A ravno tiste sadeži, ki morda niso na prvi pogled videti najlepše, so običajno najbolj zdravi, saj so bili verjetneje pridelani na bolj naraven način.

Če jih pridelamo doma, lahko proti škodljivcem uporabimo naravna škropiva in za bolj bujno rast naravna gnojila. In kar je najbolj pomembno, vemo, kako smo hrano pridelali.

In če te možnosti nimamo? Sadeže operimo v vodi, ki smo ji dodali sodo bikarbono, ki odstrani sledove škropiv.

In katere so tiste vrste sadja in zelenjave, ki so najmanj škropljene? Organizacija Ewg. org vsako leto objavi seznam najmanj škropljenih in najbolj škropljenih vrst.
Med najbolj škropljene sodijo jagode, jabolka, breskve, nektarine in zelena. Mi pa smo v fotogaleriji za vas zbrali tiste, s škropivi najmanj obremenjene vrste, med katerimi je največ tropskih sadežev. A previdno - banan ni med njimi!

Najmanj škropljen sadež je ...

1. Avokado

Po vrsti mu sledijo ...

Profimedia