15 živil, ki odpravljajo stres in pomirjajo

2. 11. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Preobremenjeni živčni sistem ponavadi največji del sredstev porabi za zaščito telesa. Težave se pogosto kažejo v obliki anksioznosti, panike ali stresa, ki črpa vašo energijo. Z uživanjem določenih živil gotovo lahko znižate raven stresa, kakor tudi preprečite depresijo.

Voda

Pomemben je dovoljšen vnos tekočine, ker tudi blaga dehidracija organizma lahko negativno vpliva na spomin in razpoloženje. Voda je najboljše orožje v boju proti depresiji, ker izboljšuje razpoloženje, motorične funkcije in moč uma.

Preberite še: Raziskava dokazala, da gibanje deluje kot antidepresiv

Kava in čaj

Dokazano je, da je količina kofeina, ki je v eni skodelici kave, dovolj za izboljšanje koncentracije in razpoloženja. Kofein dviguje raven dopamina, ki je odgovoren za razpoloženje. V kavi sta tudi dva fitonutrienta – norharman in harman, ki delujeta kot antidepresiva in zmanjšujeta tveganje za motnje možganov, kot sta depresija in demenca.

Čaj iz kamilice pomirja in blaži občutek tesnobe. Dviguje raven glicina, aminokisline, ki sprošča živce. Podobno deluje tudi zeleni čaj, ki vsebuje aminokislino L-teanin, ki izboljšuje razpoloženje in pomaga pri zmanjšanju stresa ter sprošča.

Losos

Maščobne kisline omega 3 iz rib dokazano vplivajo na kemijske procese v možganih in spodbujajo produkcijo serotonina. Ena od najboljših vrst rib je vsekakor losos. V deželah z največjo porabo rib imajo nizek odstotek depresij, bipolarnih motenj, poporodnih depresij in zimskih depresij.

Razen lososa so dobra izbira rib, bogatih s cinkom, ki ima zasluge za dobro voljo, tudi skuša, sardine, ostrige.

Krompir

Sestavljeni ogljikovi hidrati, npr. v sladkem krompirju, vsebujejo visoko raven vitaminov A, C in B ter učinkovito odpravljajo stres, celo znižajo krvni tlak. Sladki krompir prav tako vsebuje vrsto hranljivih sestavin, ki hranijo endokrini sistem.

Rdeča pesa

Ta zelenjava je prav tako bogat izvor folne kisline, potrebne za doseganje dobrega razpoloženja, ohranjanje spomina in hitrost obdelovanja informacij. Večja koncentracija folne kisline v krvi je neposredno povezana z ublažitvijo negativnega razpoloženja in klinične depresije. Poleg tega rdeča pesa vsebuje betain in uridin, spojini, ki ju možgani uporabljajo za ustvarjanje nekakšnega naravnega antidepresiva.

Špinača

Ta zelenjava pomaga pri uravnavi hormonov v živčnem sistemu, spodbuja boljše razpoloženje in odlično vpliva na nespečnost. Folna kislina, ki je v zeleni listnati zelenjavi, pospešuje kognitivne sposobnosti, medtem ko je pomanjkanje folne kisline lahko eden od sprožilcev depresije in anksioznosti.

Paradižnik

Likopen, zaradi katerega ima paradižnik tako močno rdečo barvo, pomaga pri ohranjanju razpoloženja, ker preprečuje oblikovanje vnetnih kemijskih sestavin, ki izzivajo depresijo. Paradižnik vsebuje tudi druge sestavine, ki pozitivno vplivajo na razpoloženje: folno kislino, magnezij, železo in vitamin B6.

Pekoče paprike in česen

Pekočim paprikam 'ognjen' okus daje molekula, imenovana kapsaicin, ki je v lipidih topna. V naših možganih so številni receptorji za to sestavino, na katero reagiramo s sprostitvijo endorfinov, kar umirja človeški organizem. Česen pa je najbogatejši izvor hormona, ki vpliva na regulacijo serotonina, imenovanega hormon sreče.

Orehasti plodovi

Ko ste pod stresom, zajemite pest pistacij, indijskih orehov, mandljev, orehov ali bučnih semen, ker imajo dovolj vlaken, antioksidantov ter nenasičenih maščobnih kislin, ki zmanjšujejo krvni tlak.

Pistacije zmanjšujejo anksioznost, medtem ko maščobne kisline omega 3 v orehih zmanjšujejo možnost depresije. Poleg tega, da vsebujejo malo proteinov in dobre maščobe, ki blažijo stres, so orehasti plodovi prav tako dober izvor magnezija, ki pomaga pri proizvodnji energije pa tudi umirja živčni sistem.

Preberite še: Dieta s krepčilnimi oreščki - pistacijami

Žitarice in semena

Ovsena kaša vsebuje ogljikove hidrate, ki dvigujejo raven serotonina, hormona sreče. S tem popravlja razpoloženje in blaži škodljive posledice stresa. Slabo razpoloženje lahko izzove tudi pomanjkanje cinka, minerala, s katerim so bogata semena buče, pšenični kalčki in visokoproteinska živila, kot so meso in mlečni izdelki.

Depresijo lahko povzroči tudi izogibanje ogljikovim hidratom. To pomeni, da bi integralne žitarice obvezno morale biti na našem dnevnem meniju, ker omogočajo usmerjeno energijo za povečano proizvodnjo serotonina, ne povzročajo pa upočasnjenosti, ki je posledica uživanja maščob. Če ovsene kosmiče pomešate z malo cimeta in žličko meda, boste s tem zadovoljili potrebo po sladkorju, kar bo prav tako pozitivno vplivalo na vaše razpoloženje.

Banane

Banane so odlična izbira za boj proti stresu, ker vsebujejo kalij, ki telesu pomaga, da zadrži hidratacijo. Vsebujejo tudi magnezij, vitamin B6 in številne druge hranljive sestavine, ki pomirjajo živčni sistem. S povečanim vnosom vitamina B boste gotovo dvignili razpoloženje, saj je dognano, da vsaka četrta depresivna oseba trpi zaradi pomanjkanja kompleksa vitamina B.

Avokado

Avokado je bogat z vitaminom B, ki deluje pomirjujoče, ter vsebuje kalij, ki znižuje krvni tlak. Odličen dodatek k prehrani v stresnih situacijah je tudi zato, ker je bogat z glutationom, antioksidantom, ki preprečuje vpijanje maščob, ki povzročajo oksidativni stres.

Borovnice

Borovnice vsebujejo antioksidant antocianidin, ki povečuje prekrvavitev možganov in izboljšuje kognitivne funkcije. Poleg tega so bogate z vitaminom C, ki blaži posledice stresa. Osebe, ki pred stresnimi situacijami jemljejo vitamin C, imajo v organizmu nižjo raven kortizola in nižji tlak kot tiste, ki ga ne uživajo.

Temna čokolada

V temni čokoladi oz. pravzaprav kakavu osnovna sestavina vsebuje L-triptofan, nevrotransmitor, ki je odgovoren za sprostitev možganov. Poleg tega vsebuje magnezij, eno od bolj hranljivih sestavin, ki so potrebne za proizvodnjo serotonina, primarnega hormona, odgovornega za dobro voljo.

Temna čokolada vsebuje tudi feniletilamin, ki deluje na delovanje možganov in pozitivno vpliva na dobro voljo ter zadovoljstvo. Najboljša izbira je čokolada z visokim odstotkom kakava, uporaba temne čokolade pa stimulira sproščanje endorfinov, kar prispeva k dobremu počutju.

Sirotka

Ker je naravno bogata s triptofanom in številnimi zdravilnimi aminokislinami ter hranljivimi sestavinami, je sirotka odlična izbira za pomiritev živčnega sistema. Triptofan namreč pomaga v proizvodnji serotonina, ki ga poznamo kot hormon sreče.

Preberite še: Kje vse se nahaja kalcij (in to ni mleko)