3 načini sproščanja, ki v resnici lahko povzročijo še več stresa

Sproščanje z video igrami? Previdno! (foto: Profimedia) Profimedia
6. 4. 2016

Naučeni smo, kako se najbolje sprostiti, kadar nam življenje pod noge vrže kakšno poleno. Odklopimo se pred televizijo, v telovadnici udrihamo po boksarski vreči, morda se s kom pogovorimo. A kot kaže, ti načini lahko nekaterim ljudem celo škodujejo.

1. Video igre in gledanje televizije

Igranje video iger in gledanje televizije naj bi bili popolnoma sproščujoči aktivnosti, ki si ju privoščimo ob koncu napornega dne. In danes sta to vsekakor dva najbolj popularna načina za uničevanje prostega časa. A novejše študije opozarjajo, da pobijanje virtualnih pošasti ni nujno najboljše zdravilo za stres. Še več - lahko se potem počutite še slabše!

Kako bodo video igre ali televizijske vsebine vplivale na vas, je odvisno od oblike stresa, ki ste ga doživeli čez dan. Če ste naporen dan zaključili pozitivno (delo je bilo opravljeno, rezultat je bil dober), potem boste igre in TV sprejemali kot sproščujoč čas za okrevanje. V kolikor pa ste dan zaključili negativno, z občutkom krivde (delo ni bilo opravljeno, rezultat je bil slab), se boste po igranju iger ali gledanju televizije počutili še slabše - največkrat zaradi občutka krivde, da po slabem dnevu še zapravljate čas za napačne stvari.

2. Sproščanje jeze

Večkrat ste že verjetno slišali, da če ste jezni, je jezo pametno preusmeriti in izraziti, da se sprosti. V filmih to običajno pomeni, da gre jezni junak v telovadnico, kjer pobesnelo tolče v boksarsko vrečo. Pametno? Očitno ne.

Študije so namreč pokazale, da sproščanje jeze posredno ali neposredno, stanje lahko še poslabša. V eni od teh študij so testirane osebe najprej izpostavili krutemu žaljenju, potem pa so jim rekli, naj nabrano jezo sprostijo z zabijanjem žebljev. Agresija v teh ljudeh se je le še povečala. 

Do podobnih rezultatov so prišli tudi, ko so preverjali ljudi, ki svojo jezo sproščajo s športnimi aktivnostmi - kar naj bi bila katarzična izkušnja, jih je v resnici naredila še bolj agresivne. Tu so potem našli tudi povezave z neučinkovitostjo sproščanja jeze z igranjem nasilnih video iger. 

Kako potem sproščati jezo? Najbolj konstruktiven način je - reševanje problema, zaradi katerega ste jezni.

3. Pogovarjanje o težavah

Če npr. v odnosu pride do težav, se zdi najbolj logična rešitev, da se partnerja o tem pogovorita. A pogovor ni vedno najbolj učinkovita rešitev - vsaj ne za vse ljudi. Glede na to, kako pristopate do težav, je za nekatere ljudi namreč boljša rešitev, da se od problema oddaljijo in tako pridobijo novo perspektivo - pogovor in analiziranje problema lahko namreč poglobi stres in težavo prične prikazovati večjo, kot sicer je.

V študijah kot primer navajajo klasične primere med srednješolskimi dekleti. Če ponazorimo: Mojca ne prejme sporočila od Aleša, zato se odloči o tem pogovoriti s prijateljicami. Vsakič, ko znova izrazi svoje težave naslednji prijateljici, poglablja navidezno resnost problema, ki je v bistvu popolnoma trivialen in ta se na koncu zdi kot najhujša stvar, ki se ji je pripetila v življenju. 

Po drugi strani pa odmik od težav omogoča bolj objektivno perspektivo in premik naprej, brez podoživljanja bolečine.