4 glavni razlogi, da bi morali v svoje življenje po 50. letu uvesti vadbo

4 glavni razlogi, da bi morali v svoje življenje po 50. letu uvesti vadbo (foto: Profimedia) Profimedia
6. 6. 2020

Časa ne moremo obrniti nazaj. A če bi obstajala čarobna tabletka za večno mladost … Veste, kako bi se imenovala?

Vadba, seveda!

Dokazano je, da lahko vadba upočasni fiziološko staranje. Torej, lahko nas obdrži mlade.

'Čarobna tabletka' vas pri 55 letih scier ne more spremeniti v 25-letno mladenko/mladeniča, vendar pa vsekakor lahko vašemu telesu obrne leta nazaj.

Kardiovaskularne vaje, kot so hoja, tek in kolesarjenje, so dobre za srce in pljuča, vendar pa trening za moč zagotavlja prednosti, ki ohranjajo naše telo mlajše, močnejše in bolj funkcionalno.

Preverite: To se lahko zgodi, če naredite 10.000 korakov na dan

Če želite biti živahni in neodvisni še več let, vam bo trening za moč pomagal to doseči. Raziskave so pokazale, da ljudje (ki pretežno sedijo) med 30. in 80. letom lahko izgubijo 30 do 40 odstotkov mišične mase in moči.

Trening moči je pomemben za vsakogar, vendar po 50. letu postane še bolj pomemben kot kdaj prej. Z njim ne treniramo več za ploščate trebušne mišice in poudarjene bicepse, ampak vzdržujemo močno, zdravo telo, ki bo bolj odporno proti boleznim in poškodbam.

Glavni razlogi, da bi morali v svoje življenje po 50. letu uvesti vadbo, če je še niste, so:

1. Zdravje kosti. Ženske v postmenopavzi, ki se z vadbo za moč ukvarjajo vsaj dve uri na teden, so manj ogrožene zaradi osteoporoze, srčnih bolezni in sladkorne bolezni.

2. Pridobili oz. ohranjali boste mišično maso. To ne pomeni, da se boste spremenili v Hulka, lahko pa boste dvignili in brez težav odnesli špecerijo iz trgovine, potiskali kosilnico, se ob morebitnem padcu uspešno sami pobrali.

3. Zmanjšali si boste telesno maščobo. Ohranjanje zdrave telesne teže je pomembno pri preprečevanju številnih bolezni, ki pestijo starajočo se populacijo.

4. Izboljša se duševno zdravje. Staranje lahko pri nekaterih privede do izgube samozavesti in depresije.

Preberite še: