4 moderne navade, ki zelo škodujejo vašemu zdravju

4 moderne navade, ki zelo škodujejo vašemu zdravju (foto: profimedia) profimedia
27. 6. 2019

Kaj je trenutno v trendu in spodkopava vaš zdrav način življenja?

Moderni časi poleg mnogih inovacij in dobrih stvari, prinašajo tudi nekaj slabih navad, ki naj bi jih imeli vsi, ki nekaj štejejo. V resnici zelo škodujejo zdravju in bi se jih morali pri priči znebiti. Preverite, ali morate odpraviti kaj od naslednjega. 

1. Izpuščanje obrokov in malica pred računalnikom

Hiter življenjski tempo vam nalaga vedno več zadolžitev, zato kar naenkrat malico raje porabite zato, da naredite nekaj dodatnega dela. Na hitro skočite v restavracijo ali pekarno in pomalicate kar pred računalnikom. Saj vsi tako počnejo. 

Tudi če drži, da vsi v pisarni jedo kar med delom, sami ne bi smeli početi tako. Kadar si hrane ne prinesete od doma, boste verjetno posegli po sladkarijah ali drugi nezdravi hrani. Zato si vzemite nekaj minut že večer prej in pripravite zdrave prigrizke, ki bodo potešili lakoto na delovnem mestu. 

Da je zdravo lahko tudi dobro, boste spoznali v teh receptih: 

Domače limonine ploščice z jagodičjem 

3 hitri prigrizki, ki si jih lahko pripravite, ko ste močno pod stresom 

Beljakovinski piškoti za zajtrk: začnite dan tako, kot se spodobi! 

2. Pomanjkanje spanja

Pravzaprav je dnevno na sporedu prikrito tekmovanje v tem, kdo je ponoči spal manj ur. Velja nekakšno prepričanje, da oseba izpade pomembnejša, če omeni, da je ponoči prebedela nekaj težkih ur le zato, da bi končala službene stvari. Telo vam sporoča ravno obratno: če želite pri delu biti kar najbolj učinkoviti, si morate zagotoviti dovolj nočnega počitka. Ponoči se misli osvežijo in možgani spočijejo, zato ste zjutraj pripravljeni na nove zahtevne naloge. 

3. Rjav ten kože 

Kakršnakoli obarvanost kože že predstavlja nevarnost za opekline in kožne bolezni. Seveda je malo verjetno, da boste imeli negativne posledice, ko vas ulovi nekaj sončnih žarkov, pretiravati s sončenjem in zagorelostjo pa ne bi smelo biti v modi. Še bolj zaskrbljujoče je, da želimo biti vsaj malo rjavi že ob začetku poletja ali celo ob koncu pomladi, zato za nekaj minut skočimo v solarij. 

Dolgoročno vam lahko umetna porjavitev zelo uniči kožo in celo pridela bolezni. Ponovno razmislite, ali ne bi to poletje raje obdržali naraven ten kože. 

4. Sedenje

Vedno več služb od vas zahteva sedeč položaj, s katerim ustvarite marsikatero težavo, med drugim tudi bolečine v hrbtu. 

Med sedenjem ne potrebujete mišic zadnjice, zato jih tudi ne aktivirate. Te vplivajo na premikanje bokov, stabilnost in rotacijo medenice. Posledice boste čutili pri premikanju, rekreaciji in tudi v obliki bolečin. Če so boki in zadnjica pogosto v tem neprimernem položaju, vas lahko bolijo tudi gležnji in kolena, saj se teža, ki bi morala biti na zadnjici, prerazporedi nižje na šibkejše dele telesa. 

Kako lahko ukrepate? Poskrbite, da boste vsako uro vstali in naredili nekaj korakov, predvsem pa se redno rekreirajte. Tudi, ko je na vrsti dan za počitek, se sprehodite po stopnicah ali se odpravite na daljši sprehod. 

Preverite tudi: