Tudi vrhunski športniki se ne morejo izogniti disleksiji. Koga vse je doletela?

Tudi vrhunski športniki se ne morejo izogniti disleksiji. Koga vse je doletela? (foto: Profimedia) Profimedia
4. 10. 2019

4. oktober je mednarodni dan disleksije, nevrološko pogojene motnje, za katero so značilne motnje v delovanju miselnih procesov in velja za specifično učno težavo.

Strokovnjaki pravijo, da imajo osebe z disleksijo večjo desno hemisfero možganov kot tisti, ki disleksije nimajo. Prav to naj bi bil eden od razlogov, da imajo osebe z disleksijo bolj razvita področja, ki jih nadzira desna polovica možganov, torej šport, umetnost, mehanske sposobnosti, posluh, dobra intuicija in sposobnost ustvarjalnega reševanja problemov.

Muhammad Ali (1942-2016)

Boksar in eden največjih športnikov vseh časov Muhammad Ali je imel v otroštvu velike težave pri pouku, saj je zelo težko bral. Kot je sam povedal so ga imeli učitelji preprosto za neumnega, kasneje pa so na zdravniškem pregledu ugotovili, da ima disleksijo.

Earvin Magic Johnson, 60 let

Magic sodi med najboljše košarkarje vseh časov, med drugim je bil petkrat prvak NBA lige, prav tako ima zlato medaljo iz olimpijskih iger. Kreator igre Los Angeles Lakersov je novinarjem povedal, da so ga v osnovni šoli sošolci čudno gledali in se zaradi slabega branja norčevali iz njega, sam pa se je še bolj trudil in hotel dokazati, da ni neumen, in da zna brati.

Caitlyn Jenner, 69 let

Zvezdnica resničnostnega šova Keeping Up with the Kardashians je leta 2015 zamenjala spol ter se razkrila kot  ženska. Kot moški (Bruce Jenner) je bila poročena trikrat nazadnje z razvpito Kris Jenner med drugim mamo Kim Kardashian. S Kris ima dve hčerki Kendall in Kylie Jenner. Pozablja se, da je bila Caitlyn kot moški izjemna športnica, ki je zmagala v atletskem deseteroboju na olimpijskih igrah v Montrealu leta 1978. Še manj pa jih ve, da je imela v otroštvu velike težave z branjem. Po njenih besedah, ne bi nikoli postala tako dobra športnica, če ne bi imela težave z disleksijo in posledično z učenjem.

Carl Lewis, 58 let

Carl Lewis velja za enega najboljših atletov vseh časov. Šprinter in skakalec v daljino je na olimpijskih igrah osvojil 9 zlatih medalj, kar je največ med atleti, eno manj ima Usain Bolt. Američan se je v otroštvu poleg disleksije boril še z ADHD – motnjo pozornosti in hiperaktivnosti.

Meryl Davis, 32 let

Davisova je s svojim partnerjem Charlijem Whiteom leta 2014 v umetnostnem drsanju osvojila zlato olimpijsko medaljo v Sočiju. Meryl, ki ima tudi dve zmagi na svetovnih prvenstvih v drsanju, so v tretjem razredu osnovne šole diagnosticirali disleksijo.

Sir Jackie Stewart, 80 let

Leteči Škot velja za legendo formule ena saj na dirkah za Grand Prix zmagal kar 27 krat. V svoji avtobiografski knjigi Winning is not enough (2007) je opisal travme iz otroštva, ko je moral pred celim razredom na glas brati. Sir Steve Redgrave (57 let) Legenda veslanja na mirnih vodah je nastopil na petih olimpijadah ter na vsaki osvojil zlato medaljo. Tudi on je v otroštvu imel velike težave z disleksijo.

Avtor: L.T. 

Preberite še: Osebna izpoved: "Kako sem premagal jesensko depresijo?" 

ali 20 idej, kako preživeti slab dan.