5 glavnih vzrokov in rešitev za glavobole

5 glavnih vzrokov in rešitev za glavobole (foto: profimedia) profimedia
29. 4. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Prvi korak do izboljšanja je pravilna diagnoza. Rešite test in pozdravite svoje težave.

Boleč pritisk za očmi, ritmično trkanje v sencih, enostransko razbijanje v čelu – aktualne ocene kažejo, da naj bi v zadnjem letu za glavobolom trpelo več kot milijon Slovencev.

Strokovnjaki ocenjujejo, da obstaja več kot 250 različnih vrst glavobolov.

Najpogostejše oblike: trkajoč – trgajoč tenzijski glavobol, ki mu sledi hromeča migrena; težave, ki izhajajo iz vnetja obnosnih votlin (sinusitis) oziroma napačne rasti zob; glavoboli zaradi prepogostega jemanja zdravil proti bolečinam.  Za vas smo pripravili krajši test – če boste vsaj dvakrat odgovorili pritrdilno, je diagnoza zelo verjetna. Preberite, kaj pomaga.

Migrenski glavobol

Vsaka tretja ženska vsaj enkrat v svojem življenju doživi napad migrene, za njimi pa redno trpi od osem do 20 odstotkov Slovenk. Ta klasičen enostranski glavobol je pogost med 25. in 45. letom starosti.

Pri prvih znakih pogosto pomaga zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov (kruh, testenine, krompir). Napad migrene boste ustavili tudi z veliko vode. Če glavobol spremljata tudi vrtoglavica in slabost, boste težave ublažili z ingverjevim čajem. Dobre rezultate dosega tudi rman. Zdravstvena stroka priporoča 'triptane'. V lekarni lahko brez recepta dobite zdravila, ki vsebujejo naratriptan.

Sicer pa še vedno velja: ohlajena mokra brisača, zatemnjena soba in počitek so najboljše zdravilo. Vaje sproščanja, kot je joga, zmanjšujejo pogostost napadov.

Test
 • Ali telesna dejavnost le še poslabša bolečine?
 • Vam je med glavobolom slabo?
 • Ali vas bolečine ovirajo pri vsakdanjih opravkih?

Tenzijski glavobol

Tenzijski glavoboli so še pogostejši od migren – mnogo ljudi trpi za njimi vsak drugi dan.

Če ne želite vedno poseči po tabletah: včasih pomaga že masaža z vročim zrakom – s sušilnikom za lase od tri do pet minut krožite okoli tilnika, ramen in glave. Enako učinkovita je skodelica ekspresa z limono in sladkorjem. Akutne bolečine blaži tudi akupresura. S palcem in kazalcem za 30 sekund pritisnite na zadnji členek mezinca.

Pogosto pomaga: roke za najmanj deset minut potopite v vodo, ki ima 39 °C. Obiščite tudi okulista. Glavobole pogosto povzročajo preobremenjene oči.

Test
 • Ali bolečine med gibanjem popustijo?
 • Se vam apetit med glavoboli zmanjša?
 • Ali lahko kljub bolečinam še vedno nemoteno opravljate vsakdanje delo?

Sinusitis

Predvsem težave pri sklanjanju naprej se uvrščajo med najpogostejše simptome akutnega sinusitisa (lat. sinus – votlina), vnetja obnosnih votlin. Pojavi se zaradi neustreznega ali pa prepoznega zdravljenja gripozne okužbe.

Pomembno je, da spet razredčite gosto sluz v obnosnih votlinah in tako zmanjšate otekanje sluznice. Zelo pomagajo inhalacije z nekaj kapljicami evkaliptusovega ali metinega olja. Znotraj pomaga na primer zdravilo z mirtolom, ki deluje tudi protibakterijsko in protivnetno.

Test
 • Ali glavobol spremlja tudi vlečljiva nosna sluz?
 • Sta slabost in bruhanje za vas neznanki?
 • Ali lahko kljub bolečini še vedno dobro prenašate veliko hrupa in ostro svetlobo?

Glavobol zaradi zoba

Vsak peti odrasel ponoči škrta z zobmi, vzrok pa je pogosto stres. Ženske to počnejo štirikrat pogosteje od moških. V strokovnem žargonu se ta pojav imenuje 'bruxismus' – gre za napetost obraznega in žvekalnega mišičevja, ki povzroča glavobole in bolečine v zatilju.

Fizikalne terapije s toploto ali mrazom in posebnimi vajami blažijo akutne napetosti. Posebne opornice za zobe kot nekakšna 'očala za ugriz' korigirajo položaj čeljustnega sklepa in tako privedejo do razbremenitve žvekalnega sistema. Ozobljenje zgornje in spodnje čeljusti se lahko uravna tudi kirurško.

Test
 • Ali ponoči škripate z zobmi?
 • Se zjutraj pogosto zbudite z bolečo in napeto čeljustjo?
 • Ali vaše podočniki kažejo vidne odrgnine?
Glavoboli zaradi tablet

Redno uživanje tablet privede do tega, da vsakemu drugemu pacientu z glavobolom te praviloma sploh več ne pomagajo.

Če v mesecu dni po tabletah posežete v več kot desetih dneh, se mora sprožiti alarm. Veliko pacientov mora najprej na 'odvajanje', ki ga pogosto spremljajo še zdravilen post in vaje sproščanja. Alternativa tabletam je metino olje, ki se nanese na senca ali tilnik in nato vmasira.

Enako učinkovito: čaj iz močvirskega oslada, ki se imenuje tudi 'cvetoči aspirin'.

Test
 • Vas mučijo glavoboli več kot 15 dni v mesecu?
 • Ali jemljete tablete proti bolečinam več kot 10 dni v mesecu?
 • Ali so bolečine vse pogostejše?