5 malih nasvetov za 10 let mlajše roke

5 malih nasvetov za 10 let mlajše roke (foto: Shutterstock) Shutterstock
21. 9. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Saj veste, kaj pravijo: Leta se veliko prej poznajo na rokah kot na obrazu. 

Koža se na njih hitreje stara. A obstajajo načini, da lahko to prehitro staranje malo upočasnimo in rokam privoščimo daljšo mladost, pravijo na spletni strani Bright Side.

1. Ne pozabite na piling

Enkrat na teden se morate znebiti suhe kože na rokah, zato naredite kvalitetni piling in po njem uporabite zelo hidrantno kremo. Seveda si tudi doma lahko naredite domači piling; na primer olivno olje in sladkor, kava in kokosovo olje … Za masko pa lahko uporabite rumenjak in limono.

2. Pazite, kako umivate roke

Vroča voda in pogosto miljenje zelo izsušita kožo na rokah, saj tako izgublja vlago in se začne luščiti. Antibakterijsko milo uporabljajte čim manjkrat, samo takrat, ko je to res nujno potrebno. Rok si tudi ne parfumirajte. Izbirajte mila, ki vsebujejo jojobo, olivno olje in aloe vero. Prav tako ne uporabljajte električnih sušilcev, ampak jih raje obrišite.

3. Nosite zaščitne rokavice

Roke so ves čas pod stresom zaradi vplivov iz okolja – mraz, kemikalije, suh zrak ... Da bi zmanjšali vpliv na kožo, nosite rokavice, če imate za to možnost, seveda. Pozimi obvezno nosite rokavice, tudi ko perete posodo ter čistite – čistila so hudi uničevalci kože.

4. Roke redno mažite z vlažilno kremo

Izberite dobro kremo za roko, ki bo navlažila vašo kožo. Uporabljajte jo po potrebi, a nikakor manj kot dvakrat na dan – zjutraj in zvečer. Če imate zelo suho kožo, potem si roke namažite prav po vsakem umivanju. Da bi krema čim bolje delovala, zvečer na roke, namazane s kremo, dajte bombažne rokavice. In ne pozabite na nohte, tudi oni hlepijo po vlagi in vitaminu E.
A za dovolj vlage ne smete pozabite tudi na vodo, zato čez dan pijte. Koža vam bo zelo hvaležna.

5. Zaščitite jih pred soncem

Ena od glavnih znakov staranja na rokah je hiperpigmentacija kože. Največji krivec za temen madeže je sonce oziroma nezaščitenost rok pred soncem. Zelo pomembno je, da si rok ne pozabite zaščititi s kremo za sončenje, če že imate madeže, jih redno mažite z limono (razpolovite limono in jo podrgnite po koži). Lahko naredite tudi posebno masko: žlica limonovega soka, žlica mleka in žlička medu. Pustite delovati vsaj 20 minut.