5 mitov o luknjah v spominu, ki jih povzroči alkohol

5 mitov o luknjah v spominu, ki jih povzroči alkohol (foto: Profimedia) Profimedia
4. 11. 2017

Če ste že kdaj spili kozarček preveč in se zjutraj zbudili z vprašanji: kaj se je zgodilo prejšnjo noč? in kje sem?, potem veste, kako je imeti luknjo v spominu. Teh 5 mitov, ki jih pogosto verjamemo o tem, pa ne drži.

Poznamo dve vrsti izgube spomina, ki ga doživite, če pregloboko pogledate v kozarec. Razlikujeta se v tem, kako hudo je prizadet del možganov, ki je odgovoren za dolgotrajen spomin (hipokampus).

1. Prvim lahko rečemo »polovične luknje v spominu«. To so bežni spomini dogodkov z izpuščenimi podrobnostmi. Spomnite se na primer pitja alkohola, ne pa tudi naročanja in pogovora s prijateljem.

2. Odseki s popolno izgubo spomina so bolj zaskrbljujoči od prvih. Takrat je spomin popolnoma onesposobljen, zato se ne spomnite, kako ste prišli domov, kaj ste počeli ponoči in kdo je neznanec poleg vas.

To so miti o izgubi spomina, ki so se izkazali za neresnične:

Izgubljeni spomini se bodo sčasoma vrnili.

Žal spominov nikoli ne boste dobili nazaj, vsaj ne v celoti. Del noči (ali dneva), ki je ostal v temnem kotičku vaših možganov, se ne bo vrnil. Med izpadom celoten del možganov, ki je odgovoren za dolgotrajni spomin, doživlja motnje in se popolnoma izklopi. Alkohol namreč zmanjša količino informacij, ki pridejo do hipokampusa in ustvarjajo spomine. Podatki se ne shranijo, zato jih ne morete priklicati niti v treznem stanju.  

Samo suhi ljudje imajo luknje v spominu.

To ne drži. Ni važno niti to, koliko alkohola lahko prenese vaše telo, preden izgubite zavest. Tudi ljudje, ki lahko prenesejo velike količine alkohola in ne omedlijo, imajo pogosto luknje v spominu, ne glede na to, ali so suhi ali pretežki. Večjemu tveganju pa so izpostavljene ženske in vsi, ki pijejo na prazen želodec.

Med izgubo spomina ne morete funkcionirati.

Izgube spomina ne smemo enačiti z izgubo zavesti, ki pa se običajno zgodi pri tako velikih količinah. Ljudje, ki se zjutraj ne bodo spominjali noči, lahko še vedno govorijo, se spogledujejo, plešejo in dajejo vtis, da imajo stvari pod nadzorom. Njihov kratkotrajni spomin še vedno deluje, zato so sposobni imeti pogovor (četudi ne kvaliteten), voziti avto in početi druge zapletene stvari.

Nekatere vrste alkohola bolj verjetno povzročijo izpade spomina.

Ne krivite treh tekil, ki ste jih spili po neštetih vrčkih piva. Šteje le to, koliko alkohola imate v krvi in kako hitro dosežete stopnjo, ko hipokampus preneha delovati. To se lahko zgodi s poceni pivom ali visoko kvalitetnim vinom. Obstaja pa razlika v tem, ali pijete počasi ali hitro. Pri prvem možganom date čas, da se »navadijo« na alkohol in omilijo njegove učinke, pri drugem pa se zgodi ravno obratno.

izpadi spomina ne povzročajo dolgotrajne škode.

Čeprav luknje v spominu nimajo direktnega učinka na vaše zdravje, vam količina zaužitega alkohola, ki povzroči takšno stanje, zagotovo škoduje. Ovirano je ravnotežje, koordinacija in sposobnost odločanja, kar lahko vodi v poškodbe in nevarne situacije. Sčasoma to vpliva tudi na pomnjenje in delovanje telesa.

Je po vsem tem vredno, da pregloboko pogledate v kozarec?

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri