5 na videz strašljivih simptomov, ki v resnici niso škodljivi telesu

5 na videz strašljivih simptomov, ki v resnici niso škodljivi telesu (foto: profimedia) profimedia
26. 10. 2019

Če vas kdaj zaskrbi ob pojavu katerega od naslednjih simptomov, ta najverjetneje ne bo škodoval vašemu zdravju. Vseeno pa se ob večjih nenavadnih spremembah na telesu oglasite pri osebnem zdravniku. 

Bolečina v prsnem košu

Ko začutimo bolečino v predelu prsnega koša, zagotovo najprej pomislimo na srčno kap, ne glede na to, koliko smo stari in kakšno je naše tveganje. Če niste sladkorni bolnik ali zaradi drugih težav nimate povečanega tveganja, da doživite srčno kap, je bolečina verjetno bolj nedolžne narave. 

Pri mlajših gre pogosto za posledice stresa in anksioznosti, ali pa ste pri vadbi narobe oziroma preveč obremenili prsni koš, zato sedaj čutite bolečine v mišicah. Seveda pa se raje prepričajte, da je z vami vse v najlepšem redu, še posebej če bolečino doživite večkrat ali ta ne izgine. V tem primeru obiščite zdravnika. 

Tresoče roke

Če opazite tresljaje v rokah in se vam te tresejo kar pogosto, še malce počakajte, preden se samodiagnosticirate s Parkinsonovo boleznijo. Ta se običajno pojavi le na eni strani telesa, skupaj z njo pa občutite tudi izgubo koordiancije, upočasnjeno gibanje in zategnjenost. 

Morda imate nizko raven sladkorja v krvi, težave s ščitnico ali tresavico, ki ni nevarna zdravju. Opazili jo boste, ko  boste hoteli nekaj prijeti in vam bo padlo iz roke. Skušajte omejiti vnos kofeina, če se stanje ne popravi, pa pokličite zdravnika. 

Pozabljivost

Ta postane strašljiva še posebej pri starostnikih, vendar vsako pozabljeno ime ali založeni ključi niso znak Alzheimerjeve bolezni ali demence. 

To se lahko dogaja tudi mlajšim ljudem, kadar doživljajo velike količine stresa. Peljejo se domov in na primer pozabijo pot, ali se ne spomnijo, kaj vse jih čaka čez dan. Dokler pozabljivost ne postane nevarna vašemu zdravju, lahko počakate s testi za kognitivno delovanje. 

Utripanje zgornje veke

Karkoli se dogaja okrog oči, moramo jemati resno, saj lahko ogrozi vid, škoda pa bo morda nepopravljiva. 

Ko gre za utripanje veke, pa lahko prej kot zdravstven problem okrivite svoj življenjski slog. Veliko časa preživimo med strmenjem v ekran elektronskih naprav, s čimer utrudimo oči. Rešitev je, da se odpravite v naravo in pustite doma elektronske naprave. Doma omejite čas pred ekranom, ne preverjajte telefona, ko ni nujno in ne delajte službeni stvari na računalniku, če to ni potrebno. 

Vrtoglavica, ko vstanete

Nič nenavadnega ni, da se vam začne vrteti, ko vstanete, še posebej če imate nizek pritisk. Ko spremenite pozicijo telesa, mora krvni obtok še vedno doseči možgane, vendar se to včasih zakasni. Če stojite pri miru, se bo stanje kmalu umirilo. 

Kadar začnete izgubljati zavest, pa obiščite zdravnika, saj gre lahko za resnejše zdravstveno stanje.