5 najbolj nevarnih pijač, ki povečujejo tveganje za srčni infarkt

12. 11. 2023
Deli
5 najbolj nevarnih pijač, ki povečujejo tveganje za srčni infarkt (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste vedeli, da nekatere pijače lahko povečujejo tveganje za nastanek srčnega infarkta? Preverite, katerim napitkom se je bolje izogibati.

Bolezni srca in ožilja so eden najpogostejših razlogov za smrt v sodobnem svetu. Slednje so delno pogojene z genetiko in drugimi dejavniki, na katere nimamo vpliva, vendar so pogosto posledica neustreznega življenjskega sloga.

Z zadostno mero gibanja, kakovostnim spancem, izogibanjem stresu in ustrezno prehrano lahko bistveno okrepimo zdravje srca in tako preprečimo določene zaplete.

Za začetek se lahko pričnete izogibati hrani in pijači, ki negativno vpliva na zdravje srca. Preverite, katere pijače lahko povečajo tveganje za nastanek srčnega infarkta.

Gazirane pijače

"Sladke gazirane pijače povečajo tveganje za srčne bolezni, ki so glavni vzrok srčnih zastojev. V eni od raziskav se je izkazalo, da prekomerno uživanje gaziranih pijač pripomore k povišanju koncentracije maščobe v krvi, kar povečuje tveganje za srčne bolezni," je za portal eatthis.com pojasnila dr. Cedrina Calder, specialistka preventivne medicine.

Kava

Številne raziskave sicer namigujejo, da skodelica kave na dan ni ogrožujoča, je pretiravanje s kavo lahko zelo nevarno. Prevelika količina kofeina lahko pripomore k povišanemu krvnemu tlaku, prav tako pa pretiravanje s kavo lahko pripomore tudi k povišani koncentraciji maščob v krvi.

Energijske pijače

Kakor kava, lahko tudi energijske pijače pripomorejo k povišanemu krvnemu tlaku, obenem pa lahko pripeljejo celo do nenormalnega bitja srca. Omenjeni učinki pa se najpogosteje pojavijo pri ljudeh, ki z energijskimi pijačami pretiravajo ali pri tistih, ki take pijače kombinirajo z drugimi nezdravimi navadami, kot so alkohol, kajenje ali uživanje drog.

Alkohol

Ljudje, ki uživajo alkohol, so izpostavljeni večjemu tveganju za številne bolezni; med drugim tudi bolezni srca. Še posebej problematično je, če alkoholne pijače uživate redno in/ali v prekomernih količinah.

Milkshake

Tudi vi obožujete do slastno pijačo? Žal pa milkshake pogosto vsebuje veliko količino predelanega sladkorja in maščob, kar lahko v prekomernih količinah privede do bolezni srca in ožilja.

To ne pomeni, da se morate omenjenim pijačam povsem izogibati, vseeno pa je priporočljivo, da ste zmerni pri uživanju in da posrkbite, da je vaša prehrana uravnotežena ter da vaši obroki ne vsebujejo preveč maščob, močno predelanih živil, soli ali drugih snovi, ki bi lahko škodile zdravju vašega srca.

Vir: eatthis.com