5 nasvetov, kako preprečiti zastajanje vode v telesu + recept za regratov čaj

5 nasvetov, kako preprečiti zastajanje vode v telesu + recept za regratov čaj (foto: profimedia) profimedia
12. 3. 2021

Zastajanje vode v telesu je res moteče in lahko tudi boleče. Že s samim zdravim načinom življenja lahko zmanjšamo zadrževanje vode v organizmu. Z redno telesno dejavnostjo bomo spodbudili krvni in limfni obtok, se pravi s hitro hojo, na splošno z redno in intenzivno rekreacijo. 

Najmanj, kar lahko storimo za svoje zdravje, je, da zmanjšamo vnos soli, ki jo vsebujejo številne jedi. Sol lahko zamenjamo z zeliščnimi solmi ali začimbami. Nikakor pa zaradi zastajanja vode v telesu ne omejujmo vnosa tekočin, saj s pitjem zadostnih količin tekočine pospešimo odvajanje vode iz telesa.

profimedia
5 hitrih nasvetov:

1.) Gibanje: tecite, hodite, kolesarite, plavajte, pojdite na Šmarno goro ... Pomembno je, da poženete cirkulacijo, in da se spotite.

2.) Prepovedano dolgotrajno sedenje! Vsako uro vsaj vstanite in se pretegnite, če ni moteče za druge naredite tudi kakšen predklon. Pojdite do stranišča ali samo dol in gor po stopnicah. Ko dlje časa sedite, nekajkrat svoja stopala dvignite od tal in jih zavrtite.

3.) Znebite se kakšnega kilograma ali dva. Večina ljudi, ki imajo težave z otekanjem, so pogosto pretežki. V tem primeru je zelo pomembno, da shujšate. Odrecite se sladkim pijačam in sladkarijam ter kruhu za večerjo. Boste videli, da boste hitro izgubljali kilograme.  

4.) Prvi ukrep: Zmanjšajte vnos soli oziroma natrija.  Natrij, ki ga vsebuje sol, nase veže vodo in jo tako zadržuje v telesu ... Izogibajte pa se tudi salamam in ostali močno predelani hrani.

5.) Uživajte živila, ki delujejo kot naravni diuretiki. Naravni diuretiki povzročijo, da se voda hitreje izloči iz našega telesa. Če imate tovrstne težave, dajte prednost naslednjim živilom: kumare, regrat, zelena, peteršilj, lubenica, por, ingver, kopriva, banane, limone, koromač, črni čaj, brusnice.  

Recept za regratov čaj:
Pri nabiranju regrat izvlečete iz zemlje skupaj s koreninami. Doma ga operite (v številnih vodah), nasekljajte liste, korenine pa narežite na četrtine. Tri žlice zelišča poparite s 500 ml vode in pustite stati 10 minut. Precejen čaj lahko spijete na prazen želodec zjutraj. 

Preberite še: Kako se odreči sladkorju glede na vaš tip osebnosti ali 7 živil za pospešitev prebave