5 stvari, ki jih morate vedeti, če bi radi hitro shujšali

5 stvari, ki jih morate vedeti, če bi radi hitro shujšali (foto: Profimedia) Profimedia
17. 1. 2019

Na trgu je ogromno izdelkov, ki pri preoblikovanju telesa obljubljajo takojšnje rezultate. In potem so tu še hitre, predvsem pa stroge diete. Pa je res mogoče zdravo izgubiti konkretno količino kilogramov v zelo kratkem času in potem to težo tudi obrdžati?

Dietetičarka Lauren Harris-Pincus s portala Nutrition Starring You pravi, da v dvajsetih letih prakse še ni srečala človeka, ki bi hitro shujšal in novo težo tudi uspešno ohranil. 

Raziskava Centra za preprečevanje bolezni in Državnega inštituta za zdravje pravzaprav priporoča počasno in enakomerno hujšanje, kar pomeni pol kilograma oziroma kilogram na teden.

Kadar ljudje hujšajo počasi, se to ponavadi zgodi zaradi trajnih sprememb v navadah in življenjskem stilu, kar je v nasprotju s hitrimi dietami z nezdravimi omejitvami.

5 načinov, zaradi katerih se vam hitro hujšanje ne bo obrestovalo:

1. Raven stresa se bo močno povečala

Če boste zaužili premalo hrane, boste s  tem sprožili porast stresnega hormona kortizola, pravi dr. Ellen Albertson. Stres posledično poveča apetit in shranjevanje maščobe, še posebej v predelu trebuha.

10 znakov, da vaše telo proizvaja preveč kortizola

2. Metabolizem se precej upočasni

Hitra izguba telesne teže lahko telo povsem zmede. Telo pomanjkanje prepozna kot lakoto, zato metabolizem upočasni, da bi ohranilo več energije. V tej fazi pa shranjuje tudi maščobo.

V sklopu nedavne raziskave so strokovnjaki beležili, kaj se dogaja s telesi udeležencev resničnostnega šova The Biggest Loser, in rezultati so bili strašljivi: več kilogramov so tekmovalci izgubili, bolj len je postajal njihov metabolizem.

Ko so začeli težo ponovno pridobivati, se je njihova sposobnost porabljanja energije iz hrane še naprej manjšala in šest let pozneje so bili mnogi izmed njih še težji kot pred začetkom oddaje.

V branje priporočamo zapis osebnega trenerja: Kaj se s tekmovalci zgodi po koncu oddaje in zakaj ni primerna

3. Povečal se bo apetit

Raven hormona leptina se namreč zaradi stroge diete zmede. Leptin nadzoruje apetit - prenaša sporočilo o zadostnosti maščobnih rezerv in zmanjša privzem hrane ter zveča porabo energije. Odsotnost ali rezistenca na leptin privede do nenadzorovanega vnosa hrane, kar povzroči debelost.

Zanimivost: raziskave so pokazale, da na leptin vpliva tudi melatonin, hormon, ki sodeluje pri ciklu za spanje-budnost. Zato - poskrbite za dober spanec.

4. Pozabite na mišice

Če se boste prehitro odrekli hrani oziroma tako drastično znižali vnos energije, bodo trpele tudi vaše mišice - s pokurjeno maščobo se bo zmanjševala tudi vaša mišična masa. Telo se bo namreč po gorivo zateklo k mišični masi.

Sledi: manj tkiva boste imeli, več verjetnosti bo, da boste svoje shujševalne načrte s tem pravzaprav sabotirali. In na koncu tudi z vadbo porabljali vse manj.

5. Presušeni boste kot Sahara

Čez noč izgubljeni kilogrami ponavadi pomenijo izločeno vodo oiroma blato, ne pa telesne maščobe.

Izguba tekočine tudi vodi v dehidracijo. Voda pa je ključna. Prinaša hranilne snovi, uravnava prebavo in podobno. Če boste svoje zaloge vode iztrošili, vas bodo verjetno začeli pestiti stranski učinki, npr. glavobol, zaprtost, mišični krči in nizka raven energije. Vse to pa negativno vpliva na vašo sposobnost za delo, vadbo in kvalitetno življenje.

Zato vsekakor velja upoštevati nasvet:

Osredotočite se raje na pravilno prehrano, telovadbo, zmanjševanje stresa in počitek. Če boste storili vse to, hkrati pa se ne boste predajali čustvenemu prenajedanju, bo odvečna teža izginila za vedno.

Preberite še: