5 stvari, ki se zgodijo, če 2 tedna ne pijete alkohola

5 stvari, ki se zgodijo, če 2 tedna ne pijete alkohola (foto: profimedia) profimedia
2. 1. 2020

Vsem je verjetno jasno, da lahko alkohol povzroči slabost, glavobol, vrtoglavico, utrujenost in tudi bolečine. A to ni edini vpliv, ki ga ima na telo. 

Včasih se zdi, da živimo v družbi, kjer povsem vlada alkohol, saj se skoraj vse vrti okoli pijače. Pa se sploh zavedamo, kako nas ima ta droga v krempljih? 

Poglejmo, kaj se običajno zgodi tistim, ki pogosto pijejo alkoholne pijače in za dva tedna prenehajo.

Če prenehate z alkoholom boste... 
1. Izgubili težo

Kozarec vina ali piva morda izgleda nedolžno, a prinese dodatne kalorije. Nekatere raziskave kažejo, da odrasli zaužijejo kar 100 kalorij na dan s pivom, vinom in drugimi alkoholnimi pijačami. Kar 20 odstotkov moških in 6 odstotkov žensk pa zaužije več kot 300 kalorij na dan z alkoholom. Nekatere sadne pijače in koktejli imajo tudi med 200-700 kalorij in vsebujejo še sladkor in ostale dodatke. 

2. Imeli boste več energije in boljšo koncentracijo

Morda se vam zdi, da vam kozarec vina pred spanjem pomaga zaspati, a v resnici vpliva destrukitvno na globino vašega spanca. Zato se zbudite utrujeni in izčrpani ter s slabo koncentracijo.

3. Počutili se boste bolje in bili čustveno stabilnejši

Alkohol je povezan z depresijo, saj spremeni način, kako se telo spopada s stresom. Čeprav po njem pogosto posegamo, da bi se sprostili, alkohol v resnici še podaljša občutke strahu, depresije in žalosti, ki jih z alkoholom le navidezno in začasno potlačimo. Brez alkholoha se lahko vaše telo in um zavestno spopadata z občutki in emocijami. Tako jih boste lahko razrešili pravočasno in uspešno, še preden se iz njih razvijejo težave.

4. Vaša koža bo lepša

Alkohol dehidrira celotno telo in kožo. Tako jo pušča suho, brez leska in bledo. Prav tako trpijo jetra. Če se odpoveste alkoholu, bodo imela jetra priložnost, da opravljajo svojo funkcijo in odstrajujejo škodljive snovi iz krvi. Vaše telo bo sposobno absorbiranja hranilnih snovi in vaša koža bo zdrava.

5. Tudi bančni račun bo izgledal lepše

To sicer ne vpliva na vaše zdravje direktno, lahko pa tudi. Denar, ki ga zapravite za pijače, boste lahko uporabili za bolj koristne stvari, ki vas bodo osrečile – za dlje časa.

Vir: davidwolfe.com

Ste se že odpovedali alkoholu? Kaj pa sladkorju? Preberite, kaj se zgodi, če ne boste uživali sladkorja.