5 zdravih navad, ki bi jih morali vzpostaviti v svojih dvajsetih letih

5 zdravih navad, ki bi jih morali vzpostaviti v svojih dvajsetih letih (foto: profimedia) profimedia
20. 4. 2019

Kako skrbite zase v svojih dvajsetih, se bo pokazalo kasneje, ko boste odličnega zdravja ali pa se boste soočali z zdravstvenimi težavami in slabo fizično pripravljenostjo. Imate katero od teh navad?

Čeprav ljudje pravijo, da v mladosti ne potrebujemo skrbeti za nič in da naj bi se zgolj zabavali, to ni čisto resnično. Že v dvajsetih moramo poskrbeti zase, da bi lahko tudi kasneje telo dobro delovalo. Že počnete kaj od naštetega?

Zdravstvene težave rešujte sproti

Mladi poškodbe pogosto zanemarijo ali pustijo, da se telo zdravi samo. Čeprav bi včasih potrebovali nasvet in pomoč zdravnika. Če se težave ne zdijo tako nujne, jih ignorirajo in prestavljajo okrevanje dokler ni prepozno.

S tem si boste slej ko prej nakopali velike probleme, zato končno uredite, kar vas trenutno pesti, vnaprej pa to rešujte sproti. Ne spreglejte vnetega mehurja, sprememb na koži, pod nadzorom imejte raven holesterola in pritisk. Vsaj enkrat letno se prepričajte, da je z vami vse vredu.

Najdite šport, v katerem uživate

Dobro veste, da je fizična aktivnost zelo koristna za zdravje, če jo v urnik vključite že v dvajsetih, pa s tem lahko poskrbite, da se boste gibali tudi v poznejših letih. Zato je skrajni čas, da poiščete najljubšo aktivnost in jo večkrat izvajate. Naučili se boste uživati v gibanju in ga ne boste videli več kot obveznost, ampak obliko sprostitve. Zato obstaja manj možnosti, da boste izpuščali treninge in odnehali.

Naučite se kuhati jedi, ki jih obožujete

V dvajsetih imate odlično priložnost, da v svoje življenje vpeljete zdravo prehrano z učenjem kuhanja. Za motivacijo se najprej naučite pripraviti jedi, ki jih imate najraje, da si jih boste zagotovo pripravili tudi sami. Nato postopoma dodajajte znanje ali se vpišite na kuharski tečaj. Z učenjem kuhanja odločate, ali boste v prihodnosti bolj prisegali na juho iz vrečke ali juho, ki jo pripravite sami. Verjetno ni potrebno poudarjati, kaj se bo na dolgi rok bolje obneslo …

Vzpostavite spalni ritem

V dvajsetih se hitro zazdi, da imamo preveč opravkov, da bi si lahko čas vzeli za zadostno količino nočnega počitka. Saj ste mladi in tega ne potrebujete, kajne? Ne bo čisto držalo.

Z zanemarjanjem spalnega ritma si lahko naredite veliko škode, posledice pa vas bodo spremljale tudi kasneje. Pridelate si lahko tudi kronično nespečnost in druge zdravstvene težave, ki se jih ne boste kar tako rešili. Na svoj urnik zato čim prej uvrstite tudi čas, ki bo namenjen spanju in se tega držite.

Najdite čas za sprostitev

Večkrat tedensko si vzemite nekaj minut zase in sprostite telo ter um. Stres je verjetno stalnica v vašem življenju, zato je kot protiutež obvezno sproščanje. Ne dovolite si svojega telesa pripeljati do skrajnih mej in pregoreti. Pozno starost boste dočakali le čili in zdravi, zato pri sebi prepoznajte, kdaj je čas za oddih.

Pojdite v naravo, ki je odlično zatočišče pred napetostjo in očisti še tako zapolnjene misli. Odklopite se na izletu, kjer ne boste uporabljali elektronskih naprav. Ali pa si med tednom privoščite dišečo kopel in večer s prijatelji. Sami boste najbolje vedeli, kaj vas razveseli in v vas naseli mir.