6 eteričnih olj, ki pobožajo dušo

6 eteričnih olj, ki pobožajo dušo (foto: Profimedia) Profimedia
20. 3. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Visoko koncentrirane esence vsebujejo življenjsko moč rastlin. Eterična olja umirijo telo in duha, zmanjšajo stres in nežno sprostijo blokade.

Ena ali dve kapljici dragocenega olja v kotanjici nad svečko zadostujeta, da se začne v prostoru širiti čudovita aroma. Zapremo oči in dobesedno začutimo, kako se čudovit vonj razširja po vsem našem telesu, kako se dotakne naše duše in našega duha ...

Naravno zdravilstvo že tisočletja prisega na prav posebno moč rastlinskih olj. Ta se pridobivajo po obsežnem postopku iz različnih delov rastline, tudi iz cvetov, listov ali korenin.

Zdravilni učinek

Koncentriran vonj eteričnih olj neposredno stimulira naš limbični sistem v možganih. To je predel, ki je odgovoren za nastajanje naših čustev. Glede na rastlino imajo aromatična olja osvežilni učinek ali učinek, ki prinaša ravnovesje ali pa izboljša razpoloženje. Olja krepijo našo koncentracijo in lahko celo blažijo prehladne težave. Čista aromatična olja lahko kupite v lekarnah ali pa v specializiranih prodajalnah.

1 Olje bergamotke: aromatično in toplo

Vonj bergamotke razvedri, nam prinese novo gotovost in zaupanje. Ima protivnetni učinek in je zelo učinkovito pri prehladih in povišani telesni temperaturi. Bergamotka je zelo razširjena v italijanskem ljudskem zdravilstvu. Ime naj bi dobila po italijanski vasi, kjer so jo tradicionalno uporabljali za zbijanje vročine in za zdravljenje pri kačjih ugrizih.

Številnim ljudem je všeč njena sveža, limonasta aroma, ki je pomembna sestavina kolonjske vode. Bergamotkino olje učinkuje spodbudno in lajša depresijo, v prostoru prijetno osveži zrak. Zato se pogosto uporablja v kopelih, mešanicah za masažo in za inhalacije, saj deluje blagodejno na duševno počutje in čustveno ravnovesje. Zaradi poživljajočega učinka se uporablja tudi za obrazno masažo. V kozmetiki se uporablja za nego mastne in aknaste kože.

2 Mandarinino olje: živahno in sladko

Stiskajo ga iz plodov mandarininega drevesa. Njegova aroma prinaša boljše razpoloženje, sprošča in nas navdihuje h kreativnim dejanjem. Mandarinino olje je med eteričnimi olji najbolj varno.

Učinkovito je v mešanicah za nego problematične in mastne kože, pomaga pri celulitu. Ker pomirja, ga uporabljamo za blažitev vznemirjenosti in nespečnosti, lajša depresijo, strah in tesnobnost.

3 Olje geranije: prefinjeno in cvetlično

Ob stresu in razburjenosti to olje poskrbi za več sproščenosti in umirjenosti. Odpravi mračne misli in nas poživi, če smo utrujeni. Normalizira in čisti kožo, zato je še posebej primerno v emulzijah za mastno kožo. Uporablja se tudi za suho kožo, saj uravnava proizvodnjo kožnega sebuma. Primerno je v pripravkih za zrelo kožo, saj pomaga k obnavljanju kožnih celic, zaradi česar je koža bolj prožna in sijoča.

Eterično olje geranije pomaga pospešiti krvni obtok, zato je primerno tudi v pripravkih proti celulitu.

4 Olje evkaliptusa: poživljajoče in hladilno

Ta vrsta olja poživi in motivira. Sprošča tudi sluznico in je zato zelo uporabno v primeru trdovratnih obolenj dihalnih poti. V kozmetiki se uporablja za nego nečiste kože in proti prhljaju. Je tudi pogosta sestavina masažnih olj, saj deluje poživljajoče in pomaga sprostiti utrujene mišice. Njegov vonj deluje kot naravni odganjalec insektov. Pogosto se uporablja v finskih savnah in za osvežitev zraka.

5 Olje limonske trave: učinkovito in poživljajoče

Takoj poskrbi za dobro voljo. Prebudi življenjskega duha in v pogon hitro spravi celo jutranje zaspance. Limonska trava poživlja, osveži in daje energijo, pomaga pri utrujenosti in potovalni utrujenosti. Izboljšuje koncentracijo in pripomore k jasnemu razmišljanju, zato je primerno za delo, učenje in meditacijo.

Blaži napihnjenost, sprošča vetrove in izboljšuje prebavo. Zožuje površinske krvne žilice, tonizira in je primerno predvsem za nego mastne in kože z razširjenimi porami.

6 Ingverjevo olje: citronasto in sveže

Ingver takoj pričara orientalski pridih. Ima antibakterijski učinek in je zato sijajen v primeru prehladnih obolenj. Vonjanje tkanine, prepojene z ingverjevim oljem, prežene slabost. Ingver deluje grelno in stimulativno na cirkulacijo in prebavo.

Še posebno dobro se obnese pozimi, ko želimo ogreti telo in čustva. Tonično deluje na srce. Primeren je tudi v kopelih in masažah, s katerimi želimo pospešiti cirkulacijo in zmanjšati utrujenost srca. Na splošno za ingver velja, da greje, pomirja in krepi.