6 malih sprememb v jutranji rutini, ki vam bodo preoblikovale vsakdan

6 malih sprememb v jutranji rutini, ki vam bodo preoblikovale vsakdan (foto: Shutterstock) Shutterstock
27. 3. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Ljudje imamo veliko slabih navad pri jutranji rutini. Za vas imamo nekaj nasvetov, kako jih popraviti. Prvih nekaj minut je zelo pomembnih in dajo lahko ton in ritem celotnemu dnevu. Že pravi zvok budilke je nekaj, na kar moramo paziti. Spoznajte šest malih sprememb za bolj sproščena jutra, ki prinesejo odličen dan.

1 Prvih 15 minut naj bo brez vseh zaslonov

Izklopite budilko, pa čeprav je ta na mobilnem telefonu, potem pa se uprite vsem možnim zaslonom. Elektronska pošta in socialni mediji še ne vedo, da ste vstali, zato se jih lahko mirno ubranite vsaj za 15 minut. Naj bodo prve jutranje minute rezervirane le za vas, da uredite misli, si umijete obraz in se pripravite na nov dan.

2 Pred kavo si privoščite vodo z limono

To smo vam že nekajkrat položili na srce – zjutraj pijte navadno vodo s sokom ene limone. Tekočina bo pognala vaš metabolizem, očistila bo usta in grlo ter vam dala energetski zagon. Potem počakajte vsaj 20 do 30 minut, preden si privoščite kavo ali čaj, začnete jesti in si umijete zobe. To bo mogoče kar malo težko za kofeinske odvisnike, a pol ure vendar ni tako veliko.

3 Določite cilje dneva

Medtem ko sedite v tišini in srkate vodo z limono, si v glavi naredite red in določite cilje za tisti dan. Na primer, kaj morate vzeti s seboj za kosilo, pripraviti torbo za uro joge, poklicati zdravnika in otroke spravite v šolo.

4 Pravilno sedite

Obstaja zelo veliko slabih načinov, kako vstati iz postelji, a samo en najboljši, če vam telo seveda dopušča. Prevalite se na desno stran, odrinite se v sedeči položaj, preden vstanete, ter mirno poravnajte hrbtenico. To je najbolj nežen način, da vstanete iz postelje, saj ni prevelikega pritiska na vaš hrbet in srce. Čudovito boste začeli dan.

5 Raztegnite se

Sliši se tako logično, a večina ljudi to ignorira. Lahko se raztegnete ali pretegnete v postelji, tako da naredite nekaj povsem enostavnih vaj za noge, roke in trup. Delajte le vaje, ki vam pašejo, prav nobene ne na silo. Lahko se raztegnete tudi na tleh, še najbolje pa je, da naredite vajo pozdrav soncu, ki vas bo prav izstrelila v nov dan.

6 Meditirajte

Čeprav se vam morda sliši dolgočasno in se vam zdi, da meditacija ni za vas, nikar ne preskočite nekajminutne ali pa le nekajsekundne meditacije. Sedite v udoben položaj, izpraznite glavo in zaprite oči. Boste videli, da vas le malo miru v glavi pripravi na ves kaos, skozi katerega boste morali čez dan.