Grah je poleg fižola najpomembnejša stročnica, ki se uporablja v prehrani prebivalstva. Ljudje se z njim prehranjujemo že več kot 2000 let, njegova domovina pa je Azija.
Obstaja veliko vrst graha, pri nas pa je najbolj cenjen veliki rumeni grah, ki ima zelo tanko kožico in veliki zeleni grah imenovan tudi »sladki« ali »cukrar«, ki je najbolj primeren za konzerviranje. Grah poleg veliko vitamina A in kompletne skupine vitamina B vsebuje še minerale, železo, fosfor, kalcij, …
Risi e bisi – rižota z grahom
Riži bizi je beneška spomladanska jed, ki je zelo mokra (že napol juha), zato se raje kot z vilicami je z žlico. Osnova za rižoto je poleg riža grah in grahova stročnična juha začinjena s panceto. Jed se v Benetkah in okolici tradicionalno je 25. aprila v čast Svetega Marka, zaščitnika Benetk.
Grahova kremna juha
Grahova kremna juha je preprosta za pripravo in nežnega okusa ter velja za eno boljših kremnih pasiranih juh.
Grahova mineštra
Lahka jed z veliko zelenjave in testeninami. Lahko jo ponudite tako otrokom kot na zabavi.
Grahova solata
Poznamo več hladnih grahovih solat, ena izmed njih je lahko tudi slavna francoska solata.
Grahova omaka
Omaka iz graha je odlična priloga krompirju ali testeninam kot tudi mesnim jedem.
Dušen ali kuhan grah
Dušeni grah na ta način ohrani največ hranilnih snovi v sebi, je prav tako odličen kot priloga številnim jedem.
Recept: Rizi bizi
Sestavine:
- 320 g belega riža za rižote
- 400 g oluščenega mladega graha
- sol
- oljčno olje
- 1 čebula
- listi svežega koromača
- 50 g potrdega sira
- liter kokošje jušne osnove
Priprava:
- Čebulo olupimo in drobno narežemo.
- Pristavimo jušno osnovo in jo zavremo.
- Na oljčnem olju svetlo prepražimo narezano čebulo. Dodamo beli riž, premešamo, da postekleni, in prilijemo zajemalko vrele osnove. Krepko mešamo in počakamo, da popije vso tekočino, nato spet prilijemo zajemalko osnove in tako ponavljamo, dokler je vse ne porabimo. Kuhamo kakor običajno rižoto.
- Proti koncu k rižu stresemo grah, premešamo in odkrito kuhamo še 2–5 minut, odvisno od graha. Po potrebi prilijemo še malo vode.
- Sveže lističe koromača grobo narežemo in jih stresemo v rižoto. Odstavimo in vmešamo sir.
- Vse dobro premešamo in ponudimo z zeleno solato z naribanim korenčkom.
Preberite še: Recept za preganjanje stresa in dober spanec: brokolijeva juha s skrivno sestavino ali 9 živil, ki vam dajo več energije kot kava (in jih imate lahko vedno v torbici)
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del