6 najboljših jedi iz graha (+ recept za rizi bizi)

6 najboljših jedi iz graha (+ recept za rizi bizi) (foto: profimedia) profimedia
29. 2. 2020

Grah je poleg fižola najpomembnejša stročnica, ki se uporablja v prehrani prebivalstva. Ljudje se z njim prehranjujemo že več kot 2000 let, njegova domovina pa je Azija. 

Obstaja veliko vrst graha, pri nas pa je najbolj cenjen veliki rumeni grah, ki ima zelo tanko kožico in veliki zeleni grah imenovan tudi »sladki« ali »cukrar«, ki je najbolj primeren za konzerviranje. Grah poleg veliko vitamina A in kompletne skupine vitamina B vsebuje še minerale, železo, fosfor, kalcij, …

Risi e bisi – rižota z grahom

profimedia

Riži bizi je beneška spomladanska jed, ki je zelo mokra (že napol juha), zato se raje kot z vilicami je z žlico. Osnova za rižoto je poleg riža grah in grahova stročnična juha začinjena s panceto. Jed se v Benetkah in okolici tradicionalno je 25. aprila v čast Svetega Marka, zaščitnika Benetk.

Grahova kremna juha

Grahova kremna juha je preprosta za pripravo in nežnega okusa ter velja za eno boljših kremnih pasiranih juh.

profimedia

Grahova mineštra

Lahka jed z veliko zelenjave in testeninami. Lahko jo ponudite tako otrokom kot na zabavi.

Grahova solata

Poznamo več hladnih grahovih solat, ena izmed njih je lahko tudi slavna francoska solata.

profimedia

Grahova omaka

Omaka iz graha je odlična priloga krompirju ali testeninam kot tudi mesnim jedem.

Dušen ali kuhan grah

Dušeni grah na ta način ohrani največ hranilnih snovi v sebi, je prav tako odličen kot priloga številnim jedem.

Recept: Rizi bizi

profimedia

Sestavine: 

  • 320 g belega riža za rižote
  • 400 g oluščenega mladega graha
  • sol
  • oljčno olje
  • 1 čebula
  • listi svežega koromača
  • 50 g potrdega sira
  • liter kokošje jušne osnove

Priprava:

  1. Čebulo olupimo in drobno narežemo.
  2. Pristavimo jušno osnovo in jo zavremo.
  3. Na oljčnem olju svetlo prepražimo narezano čebulo. Dodamo beli riž, premešamo, da postekleni, in prilijemo zajemalko vrele osnove. Krepko mešamo in počakamo, da popije vso tekočino, nato spet prilijemo zajemalko osnove in tako ponavljamo, dokler je vse ne porabimo. Kuhamo kakor običajno rižoto.
  4. Proti koncu k rižu stresemo grah, premešamo in odkrito kuhamo še 2–5 minut, odvisno od graha. Po potrebi prilijemo še malo vode.
  5. Sveže lističe koromača grobo narežemo in jih stresemo v rižoto. Odstavimo in vmešamo sir.
  6. Vse dobro premešamo in ponudimo z zeleno solato z naribanim korenčkom.

Preberite še: Recept za preganjanje stresa in dober spanec: brokolijeva juha s skrivno sestavino ali 9 živil, ki vam dajo več energije kot kava (in jih imate lahko vedno v torbici)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri