6 namigov, kako uravnati sladkor v krvi (in se izogniti diabetesu)

6 namigov, kako uravnati sladkor v krvi (in se izogniti diabetesu) (foto: profimedia) profimedia
19. 4. 2019

Uravnavanje sladkorja v krvi je izrednega pomena, česar pa se mnogokrat zavedamo prepozno - šele takrat, ko je diagnoza že postavljena. Kaj lahko storite danes za zmanjšanje tveganja in uravnan krvni sladkor?

Obroke pripravljajte doma

Kolikokrat tedensko si privoščite kosilo zunaj ali na hitro skočite po malico v eno od restavracij s hitro hrano? S tem ne naredite nič dobrega za zdravje. Obroke raje pripravljajte doma, večerja zunaj pa naj bo izjema. Ko kuhate v domači kuhinji, lahko nadzorujete sestavine in zagotovo pripravite bolj zdrav obrok, kot bi ga dobili v gostilni. Poleg tega je to lahko kvalitetno preživet čas z domačimi, če jeste vsi skupaj in pustite telefone v drugem prostoru. Povejte si, kako ste preživeli dan in nadoknadite vse zamujeno.

Ena od raziskav je pokazala tudi, da imajo ljudje, ki doma pojejo vsaj dva obroka, 13 odstotkov manjše tveganje za diabetes kot tisti, ki večkrat jedo zunaj.

Redno telovadite

Vadba ima mnogo prednosti za zdravje, ena od njih je tud nižanje oziroma uravnavanje krvnega sladkorja. Osredotočite se na aerobno vadbo kot je tek, saj v krajšem času porabite glukozo kot gorivo, kot pri anaerobni vadbi, kjer lahko uravnavanje sladkorja traja še ure in ure. Informacija je pomembna predvsem za vse, ki že trpite za diabetesom. Priporočljive so tudi krajše visokointenzivne vadbe, plavanje in kolesarjenje.

Zjutraj ne jejte hrane s škrobom

Ne potrebujete zajtrka, ki vas bo v trenutku napolnil z energijo in kmalu zatem popustil, vi pa boste to občutili kot nenadno utrujenost (čeprav je še vedno dopoldan). Zjutraj so ravni določenih hormonov višje, da se telo prebudi. Takrat se dvignejo tudi ravni krvnega sladkorja, zato ne želite pojesti zajtrka z veliko škroba, ki bo še dodatno dvignil raven sladkorja.

Privoščite si jajca, grški jogurt brez maščob ali smuti. Tu je ideja za napitek, ki vas bo založil z energijo.

Potrebujete:

  • 2 olupljeni banani
  • 3 izkoščičene datlje
  • 1 skodelico nesladkanega mandljevega mleka
  • 1 žlico semen po izbiri
  • žlico ledu

Vse sestavine zmešajte do gladkega in smuti zaužijte takoj.

Poiščite aktivnost, ki vas sprosti v nekaj minutah

Stres je na žalost stalen spremljevalec, zato morate najti način, s katerim se ga boste na hitro otresli. Nekateri se odločijo za dihalne vaje, drugi na hitro potelovadijo, tretji podtrebujejo miselni odklop. Sami boste vedeli, kaj vas najbolj sprosti. Zakaj je to tako pomembno?

Ko ste pod stresom, se sprosti velika količina hormonov, telo pa proizvede več glukoze, kar za bolnike z diabetesom predstavlja veliko težavo. Temu se skušajte že vnaprej izogniti in tudi v prostem času poiščite aktivnosti, s katerimi boste iz sebe sprostili napetost.

Zamenjajte sadne sokove za …

… sadje. Tako preprosto je. Ne privoščite si napitka, ki ima okus po jabolku in vsebuje veliko dodanega sladkorja, ampak pojejte celo jabolko. S tem boste dobili tudi vlaknine, sladkor pa se bo absorbiral kasneje kot bi se, če bi popili sadni sok.

Veliko vlaknin

Živila, ki vsebujejo veliko vlaknin, upočasnijo absorbcijo sladkorja v telesu in s tem preprečijo, da bi se krvni sladkor na hitro povečal, kot se to zgodi, če pojeste kaj sladkega. S tem se boste izognili nenadnemu padcu sladkorja in utrujenosti, ki vas vabi, da prigriznete še kaj nezdravega in ostanete v začaranem krogu. Če si na primer za zajtrk ali kosilo privoščite veliko vlaknin, boste lažje počakali na nasleden večji obrok in vmes izbrali bolj zdrave možnosti za prigrizek (če bo ta sploh potreben).

Preverite tudi: