6 prepričljivih razlogov za več spanja

Dovolj spanja zagotovi dolgo življenje (foto: Profimedia) Profimedia
24. 4. 2016

Spanje prinaša več, kot le sladke sanje. In današnji življenjski slog marsikomu moti spalno rutino. To pa ima kopico negativnih posledic - tudi takšnih, ki jim boste težko verjeli.

1. Dvig krvnega pritiska

Študije so pokazale, da imajo odrasli ljudje, ki pet let zapored spijo le uro manj od priporočene količine (7 - 8 ur), za kar 40 odstotkov povečano tveganje previsokega krvnega tlaka.

2. Slabšanje spomina

REM faza spanja je ključna za mentalno zdravje, predvsem pa vpliva na naš spomin in ustvarjalnost. Zato vam recimo spomin ne deluje tako zelo dobro, kadar imate za seboj neprespano noč premetavanja po postelji.

3. Več boste pojedli

Neprespani ljudje zaužijejo nekje do 300 kalorij več hrane na dan, tudi če se držijo svoje standardne prehranjevalne rutine. Prav tako so neprespani ljudje bolj nagnjeni k izbiranju nezdrave hrane. To so dokazali z nadzorovano, šestdnevno študijo, v katero je bilo vključenih 13 moških in 13 žensk, na voljo pa so imeli različno hrano, da so lahko jedli kadarkoli in karkoli. Z vsako uro spanja manj, so testni subjekti sicer ohranjali svoje redno število obrokov, a so pričeli posegati po bolj mastni hrani.

4. Krčenje možganov

Raziskovalci na področju medicine so odkrili, da imajo ljudje s kroničnimi težavami nespečnosti manjše, manj goste možgane, kar močno vpliva na ključne nevrološke sisteme in ima raznolike osebnostne posledice, med drugim npr. negativen vpliv na njihovo sprejemanje odločitev.

5. Krajše življenje

Spanje je ključ do dolgega življenja. Vsaj tako trdijo znanstveniki na Univerzi v Kaliforniji, ki so štiri leta nadzorovali spalne navade 459 žensk, starih med 50 in 81 let, nato pa jih ponovno vključili v študijo 14 let kasneje. Opazili so vpliv na življenjsko dobo predvsem pri ženskah, ki so dnevno spale manj kot 5 ur in prišli do zaključka, da je nekje 6.5 do 7.5 ur spanja na dan čisto dovolj za zdravo in dolgo življenje. 

6. Slaba volja

Znanstveniki sicer pravijo, da smo s premalo spanja bolj "primitivni". Da se prelevimo v bolj nazadnjaške različice nas samih, kar preprosto pomeni, da se ne znamo več tako dobro soočati s čustvi in se razumsko odzivati na situacije.

Poglejte si še video: Kaj vse se dogaja v našem telesu, če ne spimo dovolj