6 vrst hrane, ki jih lahko tudi zamrznete

6 vrst hrane, ki jih lahko tudi zamrznete (foto: Shutterstock) Shutterstock
17. 7. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Verjetno veste, da banane lahko zamrznete, ko se začne njihova lupina barvati rjavo.

Vendar pa enako verjetno v smeti vržete tudi nekaj druge hrane, ki bi jo lahko pred njimi rešili z zamrzovanjem.

1 Kuhana jajca

Verjetno ne poznate nikogar, ki bi to počel. Jajca stepite, v modelčkih za mafine specite mini fritate ali pa mini kiše in jih tesno zaprite v plastično vrečko. Zamrznite in jih imejte pri roki, kadar se vas loti lakota.

2 Avokado

Izvrsten za zamrzovanje za pripravo smutijev. Počakajte, da popolnoma dozori, nato pa ga zrežite na rezine, jih zaprite v vrečko in spravite v zamrzovalnik.

Recept za izvrsten smuti: v blenderju sesekljajte polovico zamrznjenega avokada, 1/4 skodelice koščkov ananasa, pest listne zelenjave, 5 listov mete, 2 žlici proteinskega praška, 1 skodelico kokosovega mleka in 1 skodelico vode. Iz zamrznjenih avokadov lahko naredite tudi avokadovo čokoladno kremo ali pa gaspačo.

3 Ingver

Navadno ga lahko kupite v obliki večjega gomolja, ki pa se hitro posuši. Če ga boste zamrznili, boste podaljšali njegovo obstojnost, še vedno pa ga boste lahko olupili in nastrgali. Vedno ga je dobro imeti pri roki, saj je koristen za naše zdravje.

4 Mlada čebula

S samo 30 sekundami dodatnega dela imate lahko vedno pri roki svežo mlado čebulo. Najprej jo očistite, nato sesekljajte, stresite v vrečko in jo postavite v zamrzovalnik. Ker jo drobno sesekljate, se bo hitro odmrznila.

5 Sveža zelišča

Namesto da jih pustite uveneti, jih zamrznite v obliki ledenih kock. Lahko jih tudi sesekljate, dodate olivno olje ali limonin sok, tako da boste ledene kocke stopili neposredno v kozici ali ponvi. Slajša zelišča, na primer meto, lahko stopite kar v čaju.

6 Tofu

Zamrznjen tofu ima daljši rok uporabe, pa še bolj okusen je. Ko se namreč odtaja, se razširijo njegove pore, v katere lažje prodrejo marinade, omake in druge začimbe. Tofu odcedite, ga tesno zapakirajte v plastično vrečko. V zamrzovalniku ga lahko pustite do tri mesece.