6 živil, ki se jim je v zimskem času bolje izogibati

6 živil, ki se jim je v zimskem času bolje izogibati (foto: profimedia) profimedia
10. 1. 2023

V različnih sezonskih obdobjih za najboljši rezultat glede zdravja pridejo v poštev različna hrana in pijača.

Nekaterih vrst živil in pijače se je v hladnem vremenu bolje izogniti, ker pretiravanje z njimi pozimi lahko škodi vaši imunosti in splošnemu zdravju. 

To so živila in napitki, ki se jim pozimi raje izognite:

Ocvrta hrana

Ocvrta hrana je lahko zelo mamljiva. Toda glede na vidik zdravja nima toliko koristi, lahko povzroči tudi težave z vašim prebavnim sistemom, saj se dlje časa prebavlja. Pozimi lahko ocvrta živila upočasnijo vaš metabolizem in povzročijo, da se počutite brez energije in lene.  

Sladice iz rafiniranega sladkorja

Če razmišljate, da bi si privoščili sladico, se raje odrecite takšnim, ki so narejene iz rafiniranega sladkorja. Sladkor lahko v telesu namreč povzroči vnetje in zmanjša vašo imunost. Če želite potešiti svojo sladkosnedo naravo, lahko posežete po bolj zdravih možnostih, kot je sezonsko sadje ali pa sladice iz naravnih sladil.  

Pinjenec

Čeprav je pinjenec zdrav, se je pozimi temu mlečnemu izdelku najbolje izogibati. Hladni mlečni izdelki lahko povečajo sproščanje sluzi, zaradi česar se poveča nagnjenost k sezonskim prehladom in vročini. Boljša probiotična izbira je skuta, za katero pa je boljše, da si jo privoščite pred kosilom in ne preveč hladno.  

Hladne mlečne pijače

Čeprav so hladni mlečni izdelki lahko okusni, se jim je pozimi bolje izogibati. Pijače na osnovi mleka, kot so mlečni napitki ali mleko z okusom, lahko povzročijo prehlad in vneto grlo. Namesto tega raje posezite po toplem mleku, ki mu lahko dodate tudi kurkumo, da boste imeli aktiven imunski sistem in zdravo telo skozi celotno sezono.

Konzervirana živila

Konzervirana hrana ima dodatno vsebnost soli in olja za večjo obstojnost. Toda proces shranjevanja živil lahko uniči bistvena hranila, potrebna za telo, kar lahko pri nekaterih posameznikih povzroči tudi alergije.

Hladne (gazirane) pijače in sadni sokovi

Gazirane pijače lahko zmanjšajo obrambni sistem telesa, saj telo potrebuje veliko več energije, da temperaturo hladne pijače zniža na telesno temperaturo. To lahko oslabi vaše telo, da postane dovzetno raznim boleznim. Podobno velja za sadne sokove. Čeprav so zdravi, v mrzlem obdobju niso dobra izbira, sploh, če so mrzli.