6 znakov, ki lahko kažejo na gastritis

6 znakov, ki lahko kažejo na gastritis (foto: profimedia) profimedia
9. 9. 2019

Posameznih znakov verjetno ne bi pripisali bolezni, lahko se celo zdi, da so povsem neškodljivi. Ko se povežejo, pa vse skupaj kaže na gastritis.

Kaj je gastritis?

Če poenostavimo, je gastritis vnetje trebušne obloge. Občutite ga, ko vas peče ali boli želodec. Diagnosticira se ga lahko le z endoskopijo: postopkom, pri katerem vam skozi usta vstavijo cevko. Prvi znak, da z vami nekaj ni vredu, je ta, da imate nenehno težave s trebuhom - pogosto čutite bolečine, zvija vas in imate neprijeten občutek. Če poleg tega opazite tudi naslednje znake, se hitro posvetujte z zdravnikom.

  • Napihnjenost - Lahko se zgodi zaradi mnogih razlogov in ni nič neobičajnega, če jo izkusite tu in tam. Pozorni postanite, ko se napihnjenost pojavlja zelo pogosto, skoraj po vsakem obroku. Če se izkaže, da ne gre za gastritis, imate morda drugačno težavo.

  • Siti ste tudi po majhnem obroku - Poznate tisti občutek, ko se najeste bolj, kot bi se morali in vam postane slabo? Težko se premikate in najbolje bi bilo, da bi legli. Pri gastritisu se težava pojavi pri vsakem obroku, tudi zelo majhnem, čeprav pazite, da se ne prenajedate.

  • Pomanjkanje vitamina B12 - Vitamin dobite z uživanjem mesa, mlečnih izdelkov in jajc. Je ključnega pomena za zdravje, poleg tega vzdržuje ravni energije (zato niste zaspani in se lahko osredotočite). Pomanjkanje vitamina seveda lahko kaže tudi na druge bolezni, lahko pa privede do gastritisa.

  • Izgubljate težo - Nič ne počnete drugače kot običajno, pa kilogrami kar kopnijo. Če je vzrok gastritis, je hujšanje vsekakor nezdravo, saj temelji na stradanju telesa. Simptom se navezuje na drugo točko: bakterija vam daje občutek, da ste siti, čeprav je želodec še prazen. Ker ne jeste dovolj, začnete izgubljati težo.

  • Slabost - Skupaj z napihnjenostjo in bolečinami v trebuhu je slabost pogost simptom gastritisa. Občutite jo zaradi prebavne tekočine, ki jo proizvedejo jetra, lahko pa privede celo do bruhanja.

  • Črevesne krvavitve - Opažate, da se v blatu ali bruhanju pojavlja kri. Manj očitni znaki so trebušni krči, plitko dihanje in občutek nemoči, čeprav ste se dobro naspali. V primeru, da opazite kri, se posvetujte z zdravnikom, ki vas bo poslal na nadaljne raziskave.

Preverite tudi: