7 dejstev o urinu, ki vas bodo zagotovo presenetila

7 dejstev o urinu, ki vas bodo zagotovo presenetila (foto: Profimedia) Profimedia
27. 10. 2017

Veste, kaj se zgodi, če po vbodu meduze nanesete urin na mesto vboda? Ali pa kaj pomeni barva vašega urina? To in še več zveste v nadaljevanju.

Urin nam lahko pove zelo veliko o našem zdravju in to verjetno že vsi dobro vemo. Obstaja pa nekaj zanimivih stvari oziroma dejstev o njem, ki pa jih do danes še morda niste poznali...

1. Naše telo je aparat za proizvodnjo urina

Telo proizvede dva do dva in pol litra urina vsak dan. Kar pa ne pomeni, da morate dnevno spiti toliko več vode. "Urin ne nastane samo iz tega, kar spijete, ampak tudi iz hrane. K temu prav tako pripomoreta sadje in zelenjava, ki sta polna vode," pravi dr. Steven A. Kaplan.

2. Urin je naravni razstrupljevalec

Uriniranje je najbolj zdravo razstrupljanje "na trgu". Proizvajajo ga ledvice, ki so naš naravni filtracijski sistem, telesu pa pomaga, da se znebi strupov in drugih odpadnih snovi, ki bi se v nasprotnem zadrževale v krvnem obtoku.

3. Sindrom sramežljivega mehurja je resničen

Parureza ali sindrom sramežljivega mehurja pomeni, da se oseba boji ali ima težave z uporabo (javnega) stranišča, kjer so drugi v bližini. Dobra novica je, da se lahko to fobijo (v kolikor resnično ovira normalno življenje) odpravi s pomočjo terapije.

4. Popolnoma v redu je, če ima vonj

… razen, če je ta vonj vonj po ribah, kar pomeni, da imate najverjetneje vnetje. Sicer pa lahko določena hrana, kot so šparglji, curry in pekoče paprike ter hrana, ki vsebuje nitrate ali kakšne druge konzervanse, da urinu poseben vonj. Prav tako lahko pri dehidraciji proizvedemo urin drugačnega vonja, saj je takrat zelo skoncentriran.

5. Urin je lahko kot mavrica

Barva naravnega urina se premika od svetlo rumene (to pomeni, da pijete dovolj tekočine) do temno oranžne (to najverjetneje pomeni, da ste dehidrirani). Prav tako pa lahko barvo urina spremenijo določena hrana in zdravila.

Rdeča pesa, jagodičevje in nekatera zdravila ga lahko spremenijo v svetlo rdečo, določena zdravila pa v fluorescentno rumeno in celo zelenkasto modro.

Temno rdeč ali rjav urin je pogost pri ljudeh, ki imajo redko (podedovano) motnjo rdečih krvničk, imenovano porfirija.

Oranžen urin, še posebej, če imate hkrati svetlo blato in rumenkasto kožo ali oči, je lahko znak nepravilnega delovanja jeter.

Krvav urin pa ni nikoli normalen – razen v primeru menstruacije, v nasprotnem lahko pomeni, da imate vnetje, ledvične kamne ali pa v najhujšem primeru raka.

6. Bodite pazljivi, če je vaš urin penast

Če je vaš urin videti penast, lahko to preprosto pomeni, da je vaš curek bil zelo močen in hiter. Če pa se to dogaja že nekaj časa, je to lahko znak povišanega nivoja beljakovin v urinu, kar lahko nakazuje na resno težavo z ledvicami. V tem primeru se morate posvetovati z zdravnikom.

7. Urin dejansko ne lajša bolečine od vboda meduze

Velja prepričanje, da urin olajša bolečine od vboda meduze. Kot pravi dr. Steven A. Kaplan, v tem, da ima urin zdravilni ali antibakterijski učinek, ni niti malo resnice.

Prirejeno po: 11 things you never knew about peeing

Preberite še: 9 zdravstvenih razlogov, zakaj vas lahko ves čas tišči lulat (in kako to odpraviti)

Priporočamo tudi: Nasveti, kako boste čim dlje ostali zdravi.