7 najboljših nasvetov za izgubo kilogramov

7 najboljših nasvetov za izgubo kilogramov (foto: Shutterstock) Shutterstock
9. 12. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Že dolgo nismo pametovali okoli hujšanja, danes pa je spet tak teden, da vam moramo dati kakšen pameten nasvet.

In tako imamo za vas 7 nasvetov, ki se jih lahko držijo tudi najbolj lačni posamezniki.

Nasvet 1: Naj vas lakota ne 'vrže' iz diete

Lakota je v resnici glavni razlog, da ljudje začnejo jesti po starem in se ne držijo shujševalnih, pametnih jedilnikov. Zato je seveda prvo pravilo – ne dovolite si biti lačni. Jejte hrano, ki vas bo nasitila, beljakovine, maščobe, za kosilo ali zajtrk tudi ogljikove hidrate. Pri roki imejte vedno zdrave prigrizke – oreščke, jabolko, trdo kuhano jajce, korenje ...

Nasvet 2: Ogljikove hidrate jejte le z vlakninami

To je odličen nasvet, saj se boste tako mimogrede ognili slabim hidratom (sladkim pijačam, belemu kruhu, sladkarijam) in boste jedli le dobre ogljikove hidrate. Hrana, ki vsebuje veliko vlaknin, je bogata s stročnicami, zelenjavo (brstični ohrovt, brokoli, špinača, sladek krompir) in sadjem (jabolka, jagodičje, pomaranče in hruške).

Nasvet 3: Osredotočite se na zdravo življenje, ne na tehtnico

Nikar ne pretiravajte s tehtanjem, orientirajte se po svojem počutju in početju. Jejte zdravo, gibajte se, hodite spat zgodaj, pojdite v gozd ... Naj bo vaš moto to, da živite zdravo, in posledično se bo uredila tudi vaša teža.

Nasvet 4: Rastline naj bodo osnova vaše prehrane

Diet je veliko in nasvetov še več, a zagotovo drži kot pribito, da morate vsak dan pojesti največ zelenjave in sadja, no, predvsem zelenjave. Ne bomo vam naštevali, kaj morate jesti, izberite pač svojo najljubšo zelenjavo ali sadje.

Nasvet 5: Ne odrekajte se preveč

To pravilo je zelo preprosto – 90 % časa in obrokov jejte pravilno in zdravo, 10 % časa pa si dajte duška. Sem in tja si privoščite tisto, kar si najbolj želite, pa naj bo to tortica ali čips.

Nasvet 6: Pazljivo izbirajte kalorije

Kalorije iz katerekoli hrane lahko povečujejo tveganje za debelost in kardiometabolične bolezni, ker lahko vse kalorije neposredno prispevajo k pozitivnemu energetskemu ravnovesju in povečanju maščobe. Vendar lahko različne prehrambne sestavine ali vzorci spodbujajo debelost in kardiometabolične bolezni z dodatnimi mehanizmi, ki niso zgolj posledica kalorične vsebnosti.

Nasvet 7: Za jutri načrtujte danes

Načrtujte, kaj boste jedli naslednji dan, saj drugače v lakoti človek poje prvo stvar, ki mu pride pod roke. Zelo pomembno je, da vemo, kaj bomo jedli za zajtrk, kosilo in večerjo, ter da imamo v torbici ali predalu ves čas zdrave prigrizke.