7 vprašanj, ki bi si jih morali zastaviti vsi, ki težko zaspite

17. 7. 2021
Deli
7 vprašanj, ki bi si jih morali zastaviti vsi, ki težko zaspite (foto: Profimedia)
Profimedia

Vsak večer ista zgodba – pred televizorjem ali ob knjigi začnete kinkati. Včasih vas preko dneva nakopičena utrujenost ujame že pri večerji. Odpravite se v posteljo … In potem ste nenadoma popolnoma budni.

Ne morete prenehati razmišljati. Misli se podijo zdaj sem, zdaj tja, na koncu le še seštevate minute, ki so vam ostale do trenutka, ko bo treba začeti nov dan.

Zaradi pomanjkanja spanja ste izpostavljeni tveganju na cesti, v službi, med rekreacijo. Zmanjšana je zmožnost vaše koncentracije, spopadanja s stresom, pojavijo se težave s pridobivanjem telesne teže, nerazpoloženi ste in na poti, da izgorite.

A vi vse to že veste, kajne? Pa tudi to, da si že dolgo želite zelo dobrega spanca. Le te presnete misli …

Ugotovite, kaj v resnici moti vaš spanec

Odgovorite na sedem vprašanj:

Ali greste v posteljo s telefonom? Svetloba zavre tvorbo melatonina, ki sodeluje pri ciklu za spanje-budnost - povzroča zaspanost.

Kaj delate oziroma berete, ko ste v postelji ali tik preden se odpravite spat? Strokovnjaki za spanje pravijo, da so pisanje sporočil, branje novic in pregledovanje (službenih) e-mailov zelo slaba ideja. Miselni procesi, ki se ob tem dogajajo, vam kradejo spanec.

Kako preživljate večere? Če zelo težko zaspite, se v večernih urah izogibajte aktivnostim, ki vas prebudijo. Sem sodijo denimo zahtevni pogovori, odgovarjanje na službene e-maile, intenzivna oziroma naporna vadba …

Kakšna je svetloba v prostoru, v katerem preživljate večere? Imate prižgan TV, vse luči, vi sedite pred računalnikom, medtem ko skušate slediti vprašanjem partnerja? Predstavljajte si naslednje: v sobi sveti le ena luč, ki oddaja prijetno toplo svetlobo, v ozadju igra sproščujoča glasba in vi v tišini berete roman.

Vas kaj posebej skrbi? Je v službi stresno obdobje, ste v finančnih težavah ...? Razmislite o naslednjih korakih:

  • Pred spanjem pišite dnevnik in skrbi zlijte na papir.
  • Naučite se in preizkusite tehnike sproščanja – dihalne vaje, meditacijo …

Preizkusite tudi: Preprost trik za vse, ki težko zaspite ali Trik, ki vas uspava v manj kot minuti 

  • Če je situacija resna, morda potrebujete pomoč strokovnjaka.

Čemu je namenjena postelja? Ali v postelji gledate televizijo, delate na prenosnem računalniku, odgovarjate na klice … Postelja naj bo namenjena le spanju. Zato velja tudi naslednje: če ne morete zaspati, vstanite in se lotite česa sproščujočega. Ko boste spet začutili utrujenost ali zakinkali, se vrnite v posteljo.

Koliko kave spijete? Če imate resne težave s spanjem, poskusite omejiti ali popolnoma izločiti vnos kofeina, predvsem v poznih popoldanskih in večernih urah. Morda je vzrok prav ta, pravijo številni strokovnjaki. Pred spanjem pijte topel zeliščni čaj. 

Ne veste, ali zaužijete preveč kofeina? Prepoznate naslednje znake?

Seveda se lahko za nespečnostjo skrivajo tudi resnejše težave, denimo anksioznost, bipolarna motnja ali druga zdravstvena stanja. Če spremembe določenih navad, kot te, omenjene zgoraj, ne pomagajo, vsekakor razmislite o pogovoru s strokovnjakom.

Vir: Psichology Today

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič