7 živil, ki takoj poskrbijo za dobro voljo

7 živil, ki takoj poskrbijo za dobro voljo (foto: Profimedia) Profimedia
28. 6. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Domača juha poskrbi za zdravje malih in velikih. Sadje in zelenjava za obilico vitaminov. Obstajajo pa tudi živila, ki poskrbijo za srečo. Preverite, katera so to.

1. Čokolada

Je pravi zimzelen med hrano, ki poskrbi za srečo, ker dejansko vedno pomaga: pri ljubezenskih težavah, stresu ali pa, ko se po napornem dnevu zleknemo na kavč in čokolada nagovori naš nagradni sistem. Poleg tega vsebuje tudi hormon serotonin, ki poskrbi za boljše razpoloženje.

Previdno: preveč čokolade ni dobro za zobe in zdravje. Sem in tja košček temne čokolade pa je celo zelo dober za naš srčno-žilni sistem.

Poglejte si video: 9 razlogov, zakaj bi morali čokolado jesti pogosteje

2. Testenine, krompir in kruh

To niso zli ogljikovi hidrati. Več študij je dokazalo, da prehrana, bogata z ogljikovimi hidrati, in nekoliko revnejša z beljakovinami na dolgi rok osrečuje ljudi. S tako vrsto prehrane se telo lažje spopada s stresom, ustvarja se triptofan, ki je sestavni del serotonina, zmanjša se raven stresnega hormona kortizola. Najbolje pa je sicer uživati polnozrnate izdelke, da raven sladkorja v krvi ne poleti v višave.

3. Ananas

Skupaj s slivami in bananami ta tropski sadež spada med najbolj zdravo hrano za srečo; vsebuje še posebej veliko triptofana. Več ko te aminokisline dobi naše telo, toliko bolje lahko ustvarja serotonin.

4. Suho sadje

Datlji in fige poleg že omenjenega triptofana vsebujejo tudi veliko magnezija, ki nam pomaga pri odpornosti proti stresu.

Toda previdno: Suho sadje - le navidezno zdravo?

5. Ribe

V državah, kjer pojedo veliko rib, ljudje manj zbolevajo za depresijami. Znanstveniki menijo, da se vzrok skriva v maščobnih kislinah omega 3, ki delujejo podobno kot antidepresivi.

6. Čili

Skupaj s poprom in feferoni ta strok povzroči bolečinski dražljaj, ki nato izloča endorfine (hormone sreče). Ti omrtvičijo, sprostijo in izboljšajo razpoloženje.

7. Kava

Prav zjutraj kava in črni čaj delujeta zelo poživljajoče. Kofein spodbudi presnovo, delovanje srca in živčni sistem. Postanemo budni in naše razpoloženje je takoj boljše.