7 znakov, da bi morali menjati svojo službo

7 znakov, da bi morali menjati svojo službo (foto: Profimedia) Profimedia
20. 3. 2023

V službi se preživi veliko časa in zato je tudi pomembno, da se v njej počutite dobro in zadovoljno. Nezadovoljstvo na delovnem mestu se v drugačnem primeru hitro prične odražati na mnogih vidikih življenja, med katerimi so tudi zdravje in odnosi.

Kateri so znaki, da služba uničuje vaše življenje?

Ob nezadovoljstvu z delom, se vam vse zdi negativno

Po vrnitvi iz službe se preostanek dneva in večera nenehno pritožujete, kako grozen je bil vaš dan v službi in kako slabo vam je tam delati. To je eden izmed bistvenih znakov sovražnosti do delovnega mesta, kjer ste zaposleni, saj ga niti doma ne morete spustiti in razmišljati o čem drugem, kot pa o tem kar vas teži.  

Zaradi stresa na delovnem mestu se zatekate k opojnim substancam

Če vsak dan za sprostitev od dela popijete pivo (ali pet), kozarec vina (ali steklenico), lahko alkoholna navada negativno vpliva na vaše zdravje. Dolgotrajno uživanje alkohola lahko povzroči bolezni srca, jeter ali različne vrste raka. Podobno lahko uživanje drog privede do možganskih motenj in odvisnosti, bolezni srca ali pljuč, raka, srčnega infarkta, kapi, psihoze, prevelikega odmerka ali hepatitisa.

Občutki praznine in izgubljenosti

Zdi se vam, da vaše življenje ne bo nikoli dobro ali se spremenilo, če boste delali službeno rutino, ki jo sovražite. Občutek praznine in izgubljenosti v življenju je lahko zgodnji znak depresije v življenju, ki se me drugim pogosto pojavi pri nekom, ki dela v službi, ki ga ne veseli.

Imate slabo kakovost spanja

Če težko zaspite ali se ponoči premetavate in obračate zaradi stresa na delovnem mestu, ima to lahko dolgoročne posledice za zdravje. Po podatkih Medicinske fakultete Harvard se pri ljudeh, ki stalno ne spijo dovolj, poveča tveganje za kronične bolezni. Ta tveganja vključujejo sladkorno bolezen, bolezni srca in visok krvni tlak, kar lahko privede do skrajšanja življenjske dobe.

Nepojasnjene fizične bolečine

Stres in bolečine gredo pogosto z roko v roki. Če se je vaše zdravje poslabšalo, odkar ste se zaposlili, je to verjetno posledica tega, da svojega delovnega mesta ne marate in da v službi doživljate prevelike stresne dejavnike.

Intenzivna čustva iz neznanih razlogov

Tudi če ste čustvena oseba, je lahko pogost jok iz neznanih razlogov, znak, da je vaš um resnično preobremenjen. Če se to dogaja zlasti v službi ali tik po njej, je zelo verjetno, da se izbruh čustev dogaja zaradi vašega dela.

Zaradi stresa na delovnem mestu močno trpijo odnosi z vašimi najbližjimi

Kadar ne uživate v tem, kar počnete, lahko ta čustva prenesete na tiste, ki jih imate radi. To lahko škoduje vašim odnosom in zdravju. Kronična jeza je povezana z debelostjo, povečanim tveganjem za srčni infarkt, možgansko kapjo in višjim krvnim tlakom. Kariera in odnosi so pomembni vidiki življenja. Vendar pa ju je treba ločiti med seboj. Če tudi doma ne morete izklopiti službenih obveznosti in zaradi toksične službe nimate časa niti zase, so to znaki, da je potrebno v življenju nekaj spremeniti.     

Preverite tudi podkast z zdravnico in specialistko interne medicine, Dr. Ano Debevc Prašnikar 👇