8 pozitivnih učinkov na zdravje, če spite goli

8 pozitivnih učinkov na zdravje, če spite goli (foto: Profimedia) Profimedia
7. 8. 2019

Raziskava iz leta 2018 je pokazala, da 58 odstotkov Američanov spi brez pižame. Največ od tega je milenijcev, ki so zatrdili, da se tako počutijo bolj sproščeno. Preberite, zakaj je spanje v Adamovi in Evini obleki koristno za zdravje in pospravite pižamo!

1. Bolj kakovosten spanec

Ameriški inštitut, kjer preučujejo spalne navade, je ugotovil, da spanje brez oblačil ugodno vpliva na telesno temperaturo.

Ta pa vpliva na to, kako hitro nas bo premagal spanec. Če smo v postelji preveč oblečeni in nam je vroče, se bomo pogosteje prebujali, obenem pa bo telo proizvedlo manj melatonina.

Po neugodnem spancu smo potem še cel dan razdražljivi, to se pozna na naši produktivnosti, na apetitu in zbranosti.

Preverite še: 7 razlogov, zakaj se NE zbudite polni energije

2. Lepša koža

Dermatologi pravijo, da se koža med spanjem regenerira in ostaja bolj hidrirana in mehka, če spimo goli. To velja še posebej za spalnice, kjer je nameščen vlažilec zraka.

3. Bolj zdrava vagina

Nekateri ginekologi zatrjujejo, da spanje brez oblačil pripomore k manjšemu tveganju za nastanek vaginalnih glivic, ki se najraje razmnožujejo v vlažni atmosferi.

Če čez dan nosite oprijeta oblačila in ste pogosto v tesnih pajkicah za fizične aktivnosti, dajete glivicam odlične pogoje za rast.

Tudi, če ne marata spati goli, poskrbite vsaj za pižamo iz bombaža, ki se vam ne ovija okrog stegen in bokov. Nikar ne nosite spodnjic iz umetnih materialov!

4. Boljša sperma

Raziskava iz leta 2016 je pokazala, da so imeli moški, ki spijo goli, bolj produktivne spermije od tistih, ki spijo v boksaricah.

5. Globlji partnerski odnos

V raziskavi iz leta 2014 je 58 % ljudi, ki spijo goli, povedalo, da so v svojem razmerju zelo srečni, kar je več od tistih, ki spijo v pižamah (48 %), nočnih haljah (43 %) in spodnjicah (38 %).

Seveda oblačila ne igrajo ključne vloge, je pa gotovo res, da smo bolj povezani, če spimo objeti in čutimo dotik gole kože.

6. Zmanjšanje stresa

Strokovnjaki za spanje pravijo, da se pri ljudeh, ki skupaj spijo goli, povečuje raven hormona oksitocina, ki preprečuje stres in anksioznost. To sicer najbrž ne drži, če ste nagnjeni k aferam za eno noč ...

7. Boljša samopodoba

Raziskava iz leta 2017 je pokazala, da imajo ljudje, ki spijo goli bolj pozitiven pogled na svoje telo in večjo samozavest tudi, kadar niso med rjuhami.

Preverite: Nasveti, kako se spopasti z nizko samopodobo

8. Boljše vsesplošno počutje

Ker se med spanjem brez oblačil telesna temperatura uravnava tako, da je za nas najbolj prijetna, nikoli ne zamudimo izredno pomembne REM faze spanca, zato se zbudimo sveži in polni energije, ki nas drži pokonci skozi ves dan.

Preberite še:

Vir:  Refinery29