8 razlogov, zakaj je čebula super zdrava in se je ne smete izogibati

8 razlogov, zakaj je čebula super zdrava in se je ne smete izogibati (foto: profimedia) profimedia
2. 10. 2020

Se zmrdujte nad čebulo nad njenim vonjem in ne marate solz, ko jo režete? Narobe! Čebula je super zdrava, pravi naravni čudež, zato jo poskušajte čim prej vzljubiti. Česen in čebula imata oba res specifičen vonj, a sta oba zdrava in tudi - to morate priznati – super uporabna.

1. Krepi imunski sistem

Čebula je bogata z kverticinom, ki okrepi naš imunski sistem in nam pomaga v boju z okužbami, ki so še posebej pogoste v zimskem času. Kverticinom pomaga tudi preprečevati krvne strdke, pomaga pri bronhitisu, astmi, diabetesu in senenem nahodu.

profimedia
2. Zmanjšuje količino slabega holesterola

Študije na Kitajski univerzi v Hong Kongu so pokazale, da čebula (še posebej rdeča) znižuje raven slabega holesterola. Med raziskavo so posamezniki, ki so užili pol surove čebule na dan, do 30 odstotkov povečali raven dobrega holesterola. Podobno učinkoviti so tudi česen, šalotka in drobnjak.

3. Zvišuje zalogo glutationa

Glutation je eden od najpomembnejših antioksidantov, ki se nahaja v rastlinah, živalih in ljudeh. Naše telo ga proizvaja še več, če jemo čebulo, a tudi drugo zelenjavo, na primer brokoli in cvetačo. Ta antioksidant zmanjša tveganje za nastanek srčnih obolenji in celo pomaga pri Alzheimerjevi bolezni.

profimedia
4. Pomaga pri piku čebele

Če vas piči čebela, si lahko pomagate s sveže narezano čebulo, ki položite na mesto pika. Čebula oz. njen sok bo zmanjšal vašo bolečino kot tudi oteklino.

5. Zdravi prehlad

Uživanje čebule pomaga ozdraviti prehlad in boleče grlo, to so vedeli že za časa Rimljanov, saj se je tako zdravil celo sam cesar Neron.

6. Pomaga uravnavati krvni sladkor

Čebula vsebuje allyl propyl disulfide (čebulno olje), ki na nas učinkuje podobno kot inzulin, ter pomaga uravnati naš krvni sladkor.

7. Pomaga posvetliti pigmentne madeže

Čebulni sok pomešan z jabolčnim kisom lahko odstrani pigmentne madeže na vaši koži, če ga nanašate dvakrat na dan.

profimedia
8. Očisti telo karcinogenih snovi

Čebula vsebuje aminokislini metionin in cistin, ki lahko pomagata pri detoksikaciji karcinogenih snovi iz našega telesa. Na primer z telesa pomaga odplakniti svinec, kadmij, živo srebro, …

 Preberite še: