Tako sami naredite zdravilno cimetovo olje

Tako sami naredite zdravilno cimetovo olje (foto: Profimedia) Profimedia
28. 9. 2020

Cimet – idealna kombinacija začimbe in dobrodejnih lastnosti. In ta vonj, ki prikliče prijetne spomine in spomine na okusno hrano. No, zdaj lahko preizkusite tudi cimetovo olje. Tako ga naredite sami doma.

Največ povpraševanja po cimetu v Evropi je bilo v srednjem veku, ko je postal osnovno živilo trgovine med Bližnjim vzhodom in Evropo. Ves svet je osvojil s svojim eksotičnim okusom, predvsem pa zaradi njegovih številnih zdravilnih lastnosti.

Pravzaprav lahko rečemo, da gre za idealno kombinacijo izvrstne začimbe in naravnega zdravila. Cimet so preučevali zaradi njegovega vpliva na različne oužbe, uravnavanje sladkorja v krvi in drugih lastnosti.  Študije kažejo, da ima cimetovo olje:

  • antibakterijsko
  • protiglivično in
  • antioksidativne lastnosti.
     

Sicer pa na našem območju uporaba cimetovega olja ni ravno pretirano uveljavljena. Glede na to, da je alternativna medicina zelo napredovala, lahko cimetovo olje naredite tudi sami doma.

Cimetovo olje pripravite tako ...

Potrebujete:

  • cimetove palčice
  • kvalitetno oljčno olje (le kvalitetno hladno stisnjeno je lahko namenjeno preventivni krepitvi zdravja)

Priprava:

S celimi cimetovomi paličicami napolnite kozarec. Palčice prelijte s čistim oljčnim oljem, da so povsem potopljene. Kozarec dobro zaprite in pustite na sobni temperaturi približno tri tedne.

Vsak dan ga dobro pretresite, po treh tednih pa olje precedite skozi gazo v temno steklenico. Po tem je vaše cimetovo olje pripravljeno za uporabo.

O številu cimetovih palčic se odločate sami, najbolje pa je, da je kozarec poln. Več je cimetovih palčic, bolje je.

Če ne dobite cimetovih palčic, lahko uporabite tudi cimet v prahu v sorazmerju 1 : 5 glede na olje (100 gramov prahu cimeta na pol litra olja). Vseeno svetujemo uporabo cimetovih palčic, saj zaradi mletja in zaradi časa mleti cimet izgubi mnoge zdravilne lastnosti.

Zdravilne lastnosti

Cimetovo olje ima izvrsten vonj in okus. Kombinacija zdravilnega in zdravega oljčnega olja skupaj z vsemi koristnimi in zdravilnimi sestavinami cimeta je pravi vrelec zdravja, za zunanjo in notranjo uporabo.

Profimedia

Za zunanjo uporabo se sicer priporoča redčenje z drugim oljem, denimo s kokosovim olje v razmerju 1 : 1.

Cimetovo olje je močan antioksidant, ki preprečuje poškodbe in ščiti celice pred prostimi radikali, za katere se ve, da rade povzročajo najtežje bolezni in staranje organizma. Vsekakor pa se cimet lahko uporablja tudi za lepoto in preventivo na veliko različnih načinov.

Vendar ne pozabite: ne glede na to, za kako zdravo živilo ali zelišče gre, pred uporabo se vedno posvetujte s strokovnjakom (zaradi morebitnih alergičnih reakcij, nekatera živila lahko vplivajo na delovanje zdravil, če jih jemljete itn.).

Viri: www.ncbi.nlm.nih.gov, diabeteshealthpage.com

Preverite še: