8 »tihih« znakov, da stres ogroža vaše zdravje

8 »tihih« znakov, da stres ogroža vaše zdravje (foto: Profimedia) Profimedia
14. 11. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Vemo, da stres, ki ga prinašajo vsakdanje skrbi in delovne obveznosti, lahko povzroči kar precej preglavic.

Vsakdo med nami se na stres odziva drugače. Ameriško združenje psihologov je opravila anketo, v kateri je skoraj ena tretjina vprašanih odgovorila, da stres vpliva na njihovo fizično in duševno zdravje.

Težko je zaznati ali začutiti mejo, ko je stresnih situacij preprosto preveč, a dobro je vedeti, da nas naše telo opozarja na to s simptomi, ki jih na prvi pogled verjetno ne bi pripisali stresnemu načinu življenja. Navajamo osem znakov, ki jasno sporočajo, da je vaše telo na robu zaradi stresa.

1. Dobili ste osip

Če ste se zjutraj zbudili z rdečimi pikami ali madeži na koži, ki vas močno srbijo, to lahko najverjetneje pripišete stresu, ne pa alergiji. Ko telo prizadene močan stres (ki traja kratek čas ali pa gre za dlje časa trajajoči stres), vaš imunski sistem oslabi, telo pa začne izločati histamin, da bi se borilo proti bolezni. Če ste še naprej pod stresom, se pojavi reakcija in izbruhne osip. Če je vaš imunski sistem oslabljen zaradi stresa, lahko začnejo kožo dražiti stvari, na katere prej niste bili občutljivi (milo, mraz, vročina, prašek za pranje perila, mehčalec …). Kako ukrepati? Na prizadeta območja si dajte vlažne obloge. Če to ne bo zaleglo, se obrnite na zdravnika.

2. Vaša teža začne nihati

Stres povzroči sprožanje hormona kortizola, ki prizadene sposobnost telesa, da obdela sladkor, ter spremeni način, kako telo presnavlja maščobe, beljakovine in ogljikove hidrate, zaradi česar lahko pride do nihanja teže – lahko se zredite ali pa shujšate. Ko ste pod stresom, se lahko razvijejo tudi nezdrave navade, kot je na primer izpuščanje obrokov ali prepogosto poseganje po prigrizkih. Da bi odpravili to težavo, raje posegajte po oreščkih.

3. Nenehno vas mučijo glavoboli

Če nikoli niste trpeli za glavoboli, a se ti kar na lepem pojavijo, je to zelo jasen znak, da ste pod stresom. Stres sprošča kemikalije, ki lahko povzročijo spremembe na živcih in v krvnih žilah v možganih, to pa povzroča glavobole. Ste nagnjeni k migrenam? Stres jih lahko vzpodbudi ali še poslabša. Pogosto je tudi to, da so mišice med stresom napete, kar prav tako povzroča glavobol. obtokuUkoliko nikad niste imali glavobolje, a odjednom vam sve tutnji u glavi, to je veoma jasan znak da ste pod stresom. Stres oslobađa hemikalije koje mogu izazvati promjene u nervima i krvnim sudovima u mozgu, a to stvara glavobolju. Skloni ste migrenama? Stres ih može pokrenuti ili ih pogoršati. Kako ukrepati? Če nočete vzeti tablete proti bolečinam, skušajte senca masirati s sivkinim oljem – morda vam bo to pomagalo.

4. Imate težave z želodcem

Stres lahko na več načinov povzroči motnje v delovanju prebavnega trakta – lahko vodi do tega, da vaše telo proizvaja več želodčne kisline, ki povzroča zgago. Prav tako lahko upočasni odvajanje blata, kar povzroča pline in napihnjenost, po drugi plati pa lahko povzroči krčenje črevesja, kar pripelje do diareje. Pomagate si lahko z ingverjevim čajem.

5. Nenehno ste prehlajeni

Ko ste pod stresom, je vaš imunski sistem oslabljen, zato se ne morete zaščititi pred virusi in boste hitreje zboleli. Pogosto gre prav za prehlad. Raziskave kažejo, da so ljudje pod stresom enkrat bolj izpostavljeni tveganju za razvoj bolezni. Meditacija, redna telesna vadba in veliko spanca vam bodo pomagali v boju proti posledicam stresa.

6. Spet ste dobili mozolje!

Ste mislili , da so mozolji nočna mora najstnikov? No, če jih dobite v zrelih letih, je vzrok najverjetneje stres. Ko ste pod stresom, vaše telo izloča več hormonov – na primer kortizola – ki povzročajo to, da kožne žleze proizvajajo več maščobe. Zato se na obrazu pojavijo mozolji. Pomagajte si s spiranjem obraza z zelenim čajem.

7. Vaše misli so nejasne

Stres lahko vpliva na vaše psihično zdravje. Preveč kortizola v telesu lahko namreč oteži zbranost in osredotočenost ter povzroči težave s spominom, tesnobo in depresijo. Skušajte se čim bolj sproščati, dokler si ne povrnete osredotočenosti.

8. Izpadajo vam lasje

Zmerno izpadanje las je normalen pojav, saj se lasni folikuli sčasoma spreminjajo. Stres pa lahko vpliva na spremembo tega ciklusa. Veliki stres lahko povzroči, da večji del folikul preide v tako imenovano fazo počitka, po nekaj mesecih pa začnejo lasje močno izpadati. A bodite potrpežljivi, Ko se raven stresa spet normalizira, bodo začeli rasti tudi vaši lasje.

Povzeto po: Reader’s digest