8 znakov, ki opozarjajo, da pretiravate s kofeinom

8 znakov, ki opozarjajo, da pretiravate s kofeinom (foto: Profimedia) Profimedia
14. 6. 2020

Številni si ne znajo predstavljati življenja brez kave, predvsem tiste jutranje. Ste med njimi? Predstavljamo vam najpogostejše znake, s katerimi vas telo opozarja, da ima dovolj kofeina.

Pretirano pitje tega aromatičnega črnega napitka, sploh če ob kavi pogosto pijete še energijske in gazirane pijače, ki vsebujejo kofein, lahko pripelje do 'pretiravanja' in odvisnosti.

Tu so najpogostejši znaki, da ima vaše telo dovolj kofeina

1. Boli vas glava

Raziskave so potrdile, da ima več kot 50 odstotkov ljudi, ki redno uživajo kavo, zmerne do močne glavobole.

2. Postajate nataknjeni in prepirljivi

Vse vam 'gre na živce', če niste popili jutranje kave. Kofein je spodbuda, ki daje energijo in boljši občutek, toda če ste slabe volje, ko ne popijete kave, ste od nje odvisni.

2. Srce je v peti prestavi

Če vam srce bije in 'preskakuje', potem ko ste spili kavo, je zelo verjetno, da je za to odgovoren prav kofein. Nekateri ljudje so občutljivi tudi za zelo majhne količine kofeina.

3. Počutite se vznemirjeno

Morda je to izzvala vaša jutranja kava. Ljudje, ki so zelo občutljivi za kofein, začnejo čutiti nemir, razdražljivost in anksioznost, celo po le eni skodelici kave. Nekatere moti celo kava brez kofeina.

5. Ne morete zaspati

Dokler so ljudje utrujeni, je to razlog, zakaj pijejo kavo. Kofein dviguje raven adrenalina, zato se po pitju kave lahko počutite bolj energične in budne. To vam lahko pomaga v ponedeljek zjutraj, ko je nujna ekstra energijska spodbuda.

Toda če med tednom uživate kofein nekaj ur pred spanjem, vam to zmoti biološko uro. Ponoči ne boste dobro spali, zjutraj pa boste utrujeni.

6. Imuni ste za kofein

Če morate za dvig energije in budnosti popiti veliko kave, to lahko pomeni, da se je vaše telo navadilo na ogromne količine kofeina, da slabše doživljate njegove učinke. S tem prehajate v začarani krog, ko pijete vse več kave, a ima ta manj učinka.

7. Muči vas velika lakota

Nekateri se trudijo, da s pomočjo kofeina zmanjšajo tek, toda pitje prevelikih količin kave ima lahko nasproten učinek. Kofein namreč povečuje proizvodnjo hormonov, ki spodbujajo tek.

8. Čutite, da ne morete brez kave

Če razmišljanje o tem, da bi opustili navado pitja jutranje kave, v vas izziva blagi napad panike, mar ni to znak, da ste odvisnik? Vseeno se ne trudite, da to 'presekate', temveč poskušajte postopoma zmanjšati vnos kave, malo po malo, sicer bi se lahko soočali z močno utrujenostjo in glavoboli.

Kaj pa kava z mlekom?

Če spadate med tiste, ki kave ne pijete brez mleka in sladkorja, znanstveniki pravijo, da vnašate obilico kalorij, kakor tudi, da imate slabše prehranjevalne navade od tistih, ki recimo pijejo črno, nesladkano kavo.

Prav tako se to nanaša na ljubitelje čaja, ki mu dodajajo mleko in sladkor, čeprav to ni tako kritično, kot je v primeru kavopivcev.

Kava vsebuje največjo kalorijsko bombo, ker 2 od 3 kavopivcev uporablja dodatke, kot so sladkor, mleko in smetana. S sladkanjem kave dnevno vnašamo 69 kalorij.

Preberite še:

Ali pa:

Značke: kava kofein