9 načinov, s katerimi vam telo sporoča, da morate urediti svoja čustva

9 načinov, s katerimi vam telo sporoča, da morate urediti svoja čustva (foto: Nik Shuliahin | Unsplash) Nik Shuliahin | Unsplash
1. 6. 2021

Telo in um sta neločljivo povezana in naše počutje se pogosto odraža na našem zdravju. Psihoterapevt dr. Steven Rosenberg razkriva najpogostejše telesne signale za čustva, ki jih je treba uravnovesiti.

1. Nepravilna drža

Pogled v oči razkriva samozavest. Slaba drža razkriva ravno nasprotno. Če se nekdo med pogovorom drži poklapano in gleda v tla, to lahko kaže na plahost, nesamozavest.

Lahko pa pomeni tudi, da je oseba utrujena, naveličana ali žalostna. Če ste to opazili pri sebi, razmislite, zakaj ta čustva prevladujejo in vplivajo na vaše počutje.

2. Glavobol

Znanstveniki so ugotovili, da depresija lahko povzroča glavobole. Občutek imate, da so možgani preveč zasičeni in pritiskajo na vaše čelo.

Mentalni stres povzroči tudi dejanske bolečine. Če trpite za glavobolom, je to lahko tudi znak, da ste dehidrirani.

3. Počasni gibi

Depresija in slabo počutje izčrpata telo tudi na motoričnem nivoju. Počutite se, kot da nosite s seboj veliko težo, zaradi česar se premikate počasi, "vlečte" se, lahko postanete nerodni ... Vse to so znaki, da ste bodisi utrujeni in naveličani bodisi negotovi.

4. Težave s prebavo

Anksioznost se odraža tudi na prebavnem traktu. Če vas nenehno skrbi, lahko dobite diarejo. Ta fizična reakcija telesa je zelo neprijetna in lahko še poveča občutenje stresa.

Lahko si pomagate z globokimi vdihi in izdihi, poskrbite tudi, da boste dovolj pili. Težave s prebavo so lahko tudi pokazatelj razdraženega želodca, bolezni ali užitja pokvarjene hrane.

5. Grizenje nohtov ali trganje obnohtne kožice

Povišana raven stresa se pogosto odraža v fizičnih navadah, ki jih prevzamemo, kadar ne moremo rešiti svojih težav.

Če grizete nohte ali trgate kožice ob njih (zavedno ali nezavedno), vam to začasno pomaga prebroditi skrbi, na dolgi rok pa to ni rešitev. 

Takšno vedenje lahko pomeni tudi, da ste zdolgočaseni. Če potrebujete nekaj, s čimer bi se zamotili, nosite v žepu kovanec ali nekaj, s čimer se lahko igrate in zaposlite prste.

Preverite: 10 znakov, da vaše telo proizvaja preveč kortizola

6. Potne dlani

Kadar ste pod stresom, se to pozna tudi pri količini potenja. Vaše telo deluje po sistemu reagiranja ''fight or flight''.

Potne dlani lahko zaznamujejo tudi preveč vroče okolje ali pa občutek zmedenosti. Kako se umiriti? Poskusite z meditacijo.

7. Škrtanje z zobmi med spanjem

Zobje se povezuje z jezo, ki ni bila pravilno izražena. Škrtanje z zobmi med spanjem je lahko odziv na neprijetne sanje ali nočno moro, stres ali pa slab spanec, ki telesu ne dovoli, da bi se regeneriralo.

8. Stiskanje pesti

Če kar naprej zvijate roke in so vaši prsti zakrčeni v pest, je to znak, da niste predelali jeze, ki se je nakopičila v vas.

Lahko pa pomeni tudi, da ste nervozni, zmedeni ali anksiozni zaradi situacije, v kateri se trenutno nahajate.

9. Zakrčeno telo z dvignjenimi rameni

Če stojite tako, da so vaše rame dvignjene, je to lahko znak, da ste pretirano navdušeni, najpogosteje pa, da se je v vašem telesu nabralo preveč mentalnega stresa. Mišice so posledično nenehno v krču. Poskusite narediti nekaj vaj za raztezanje in nekaj dihalnih vaj za sprostitev.

Bodite pozorni na svoje telo – bolečine so sporočilo možganov, da morate nekaj ukreniti glede nerazrešenih čustev.

Če boste zdravili samo posledice (na primer bolečino v ramah z masažo), ne boste za večno odpravili težave – poskusite najti izvor in se rešite problema za vselej!

Preberite še: Kdaj grizenje nohtov postane motnja ali pa 11 načinov, kako s spremembo miščjenja izboljšati zdravje in počutje 

Vir: Greatist. Pripravila: VH