9 pogostih razlogov za zadrževanje vode v telesu

9 pogostih razlogov za zadrževanje vode v telesu (foto: Profimedia) Profimedia
2. 5. 2019

Vaši obroki so zdravi, pridno telovadite, vključili ste jogo, s katero preganjate stres, in uredili spanje. A še vseeno pridejo dnevi, ko se počutite kot balon. Kdo je krivec za to? Ne, ni samo menstruacija tista, ki povzroča napihnjenost. Bi vas moralo skrbeti?

Zadrževanje vode v telesu je kompleksna reč. Do tega lahko pride zaradi različnih razlogov, pri čemer pri nekaterih ni vzroka za skrb, drugi pa zahtevajo obisk zdravnika (če zadrževanje vode tudi po dveh, treh tednih ne izgine).

Tu je 9 pogostih vzrokov za zadrževanje vode v telesu

1. V resnici ne živite tako zdravo

Kdaj ste nazadnje vsak obrok pripravili sami in iz svežih sestavin? Se v vaše življenje hitro prikrade že vnaprej pripravljen obrok ali hitra prehrana?

Največkrat je dovolj že en sam obrok. Priročen sicer, saj nam vsem kronično primanjkuje časa, sol, ki jo vsebuje, pa ne tako zelo. Povzročila bo, da bo telo vodo obdržalo, da bi ohranilo ravnovesje v celicah.

Poleg tega rafinirani ogljikovi hidrati povzročijo porast sladkorja v krvi, zaradi česar pride do hitrega sproščanja inzulina. Preveč inzulina pa lahko povzroči, da ledvice ponovno absorbirajo sol, zato telo ohranja še več tekočine.

Nasvet:
 • Zelo slana hrana lahko poveča možnosti za visok krvni pritisk in kronično zadrževanje vode, kar lahko sčasoma vodi v bolezni ledvic in srca.
 • V prehrano vključite kompleksne ogljikove hidrate in uravnotežene obroke, da boste raven sladkorja lažje uravnavali.
 • Previdno tudi s soljo.

2. Ste pred "tistim časom v mesecu"

Ženske zadrževanje vode navadno opažajo v dnevih pred menstruacijo. Za to se lahko zahvalite hormonoma – estrogenu in progesteronu. Njuna raven se v času ovulacije spreminja in to vpliva tudi na zadrževanje vode. 

Nasvet:
 • Zadrževanje vode, ki je povezano z menstruacijo, bo postopoma izginilo, ko se bodo ravni hormonov spet spremenile in se bo začela menstruacija. V tem obdobju vseeno zmanjšajte vnos soli in poskrbite za dovolj magnezija, tako boste lajšali simptome.
 • Pijte dovolj vode, da boste pomagali ledvicam.

Preberite še: 6 razlogov, zakaj nujno potrebujemo zadostno količino magnezija 

3. Kontracepcija

Hormonska kontracepcija je lahko odgovorna za napihnjenost. Gre za stranski učinek, vse skupaj pa je spet posledica hormonov. Estrogen in progesteron vplivata na sposobnost telesa, da lahko izloči vodo, kar pomeni, da so tisti začasni dodatni kilogrami pravzaprav voda. Vse se bo vrnilo v običajno stanje, ko se bo začela menstruacija.

Nasvet:
 • Poskrbite za dovoljšen vnos vitamina B6, ki pomaga zmanjšati zadrževanje vode.

4. Se začenja menopavza?

Pred menopavzo ravni hormonov drastično nihajo, zato je zadrževanje vode v telesu precej pogosto. Če ste zadrževanje vode oziroma druge znake predmenstrualnega sindroma doživljali v mladosti, je možnost za zadrževanje vode v tem obdobju še toliko večja.

Nasvet:

Če imate tudi druge znake menopavze, je smiselno obiskati zdravnika, ker obstaja več vrst zdravljenja. Če se bo izkazalo, da menopavza res trka na vrata, vam bo to v veliko pomoč.

5. Preverite delovanje ščitnice

Ščitnica pri vzdrževanju ravni vaše energije igra ključno vlogo. Če nenadoma ne deluje več pravilno – kar se ponavadi zgodi, kadar jo začne imunski sistem nenamerno napadati – boste postali utrujeni, mučili vas bodo glavoboli in ves čas vas bo zeblo. Morda vas bodo mučile tudi močne menstruacije in, uganili ste, zadrževanje vode.

Nasvet:
 • Obiščite zdravnika. Če tovrstnih težav ne boste zdravili, bo lahko zmanjšano delovanje ščitnice pripeljalo do drugih težav.

14 vprašanj, ki vam pomagajo prepoznati nepravilno delovanje ščitnice

6. Noseči ste

Zadrževanje vode v telesu v času nosečnosti je del procesa. Telesu pomaga, da se omehča in razširi, ko otrok raste. Vzrok za otekanje pa je tudi otrok sam, ki pritiska na določene predele v trebuhu, ob čemer postane prekrvavitev v telesu nekoliko ovirana, kar vodi v otečene gležnje in noge.

Nasvet:
 • Ko sedite ali spite, dvignite noge. Občasno se odpavite tudi na krajše plavanje.

7. Za vami je dolg let

Za zadrževanje vode je krivo sedenje, lahko pa je nepravilno delovanje črevesja povzročila tudi sprememba urnika in prehrane. Zaprtost namreč ovira pretok krvi in limfe v predelu želodca, kar lahko vodi v otekle gležnje in noge.

Nasvet:
 • Krožite z gležnji in premikajte stopala ter se odpravite na sprehod po letalu, da boste pospešil cirkulacijo.
 • Privoščite si tudi kakšen kozarec vitamina C, ki pozitivno vpliva na žile in izboljšuje njihovo delovanje.

8. Preverite zdravje ledvic

Ledvice filtrirajo kri ter sortirajo vsebino (tekočino in minerale) na tisto, kar lahko telo spet uporabi, in stvari, ki jih mora zavreči. Če nehajo pravilno delovati, se bodo odpadne snovi (kar vključuje tudi vodo) začele kopičiti v telesu, kar bo vodilo v zadrževanje vode.

Nasvet:
 • Bodite pozorni tudi na druge znake - anemičnost, povečano potrebo po uriniranju, nespečnost, mišične krče, glavobole in nepojasnjeno izgubo telesne teže. Če opazite vse te spremembe, obiščite zdravnika.

9. Vam je vroče?

Če se vam zdi, da vam je telo v vročem vremenu oteklo, se vam ne dozdeva – res je tako.

Na zadrževanje vode v telesu vpliva tudi dehidracija - vaše tkivo se zaradi pomanjkanja tekočine oklene vode. Do tega pride tudi po preveliki količini popite kave.

Preberite: Zaužijete preveč kofeina? Prepoznate naslednje znake? 

Nasvet:
 • Pijte več tekočine in se poskušajte ohladiti.
 • Cirkulacijo pa boste pospešili tudi tako, da boste med tuširanjem menjavali vročo in hladno vodo.