9 vadb za zdravo srce

9 vadb za zdravo srce (foto: Profimedia) Profimedia
25. 12. 2017

Prehrana in (ne)gibanje pomembno vplivata na zdravje srca. Da bi ga ohranili v najboljši formi, v trening vključite tudi naslednje aktivnosti.

Kardio vadba pozitivno vpliva na srce, tako kot vsak trening, ki pospeši srčni utrip. Za zdravje najpomembnejšega organa je pomembno, da je pretok krvi do vseh delov telesa enostaven, kar omogočite z rednim gibanjem. V prvih petnajstih minutah kardio vadbe pokurite ogljikove hidrate, nato pa se telo loti maščobe. To se bo kmalu poznalo na vaši postavi in hkrati zmanjšalo stres, ki ga doživlja srce, ko se trudi poganjati kri po žilah. Po takšnem treningu se boste počutili mnogo bolje. Ker smo si vsi različni, izberite aktivnost, ki bo ustrezala vam:

Hoja – Odličen začetek kardio vadbe. Lotite se hitre hoje in začutite, kako se vaš utrip pospeši. Vzemite si vsaj 20 minut časa, če imate možnost tudi več.

Tek – Za vse, ki vam hoja ni dovolj ali ste že osvojili hitro hojo, začnite s tekom. Sprva počasi in s krajšimi razdaljami, kasneje pa stopnjujte tempo in daljšajte razdalje.

Pohodništvo – V zimskem času se lotite manjših hribov in gora, tiste večje pa pustite za toplejše čase, ko boste v boljši formi in bodo pogoji bolj varni.

Kolesarjenje – Aktivnost je priročna predvsem zato, ker se s kolesom lahko opravite tudi v službo in po drugih opravkih ter vmes naredite nekaj dobrega še za svoje zdravje. Očarani boste nad lepotami male Slovenije, ko se boste s kolesom podali odkrivat nove kotičke.

Plavanje – Pozimi v bazenu, poleti v morju. Dobro bo delo še posebej tistim z bolečimi in občutljivimi sklepi. Lahko preizkusite tudi vodno aerobiko ali druge aktivnosti v vodi.

Vaje za moč – Trening za moč bo okrepil srce, kar je pomembno za pravilno delovanje telesa. To namreč potrebuje manj pritiska za črpanje krvi. Zato si tako moški kot ženske privoščite tudi takšno vadbo.

Plank – Tudi tokrat nismo pozabili nanj. Uporabiti morate mišice celega telesa, zato bo tudi srce moralo skrbeti, da vse mišice oskrbuje s krvjo in se ob tem krepilo. Izvajajte ga toliko časa, da še vedno lahko nadzorujete telo in pravilno držo.

Globok počep – Zelo učinkovita vaja za izgubo kalorij, kar pomeni, da mora dobro delovati tudi srce. Lahko jo otežite z utežmi, ki jih držite v roki.

Trebušnjaki – Tokrat jih naredite malo drugače. Obe nogi naj bosta ves čas v zraku. Ko se nagnete naprej, se z desnim komolcem dotaknite levega kolena in v drugi ponovitvi ravno obratno. Poleg trebušnih mišic boste okrepili tudi hrbet in noge.

Preberite tudi: