25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Ali je kašelj nalezljiv?

Ali je kašelj nalezljiv? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
8. 3. 2012

Da in ne. Kašelj pri prehladnih obolenjih in gripi je le simptom, zato kot tak ni nalezljiv. Nekaj povsem drugega pa so druge vrste kašlja, tudi oslovski kašelj, ki velja za močno nalezljivo otroško bolezen.

Na kaj moramo paziti pri prehladnih obolenjih

Pri prehladnih obolenjih pa ne gre prezreti, da so prenosljivi virusi in bakterije, ki se prenašajo kapljično in z dotikom rok na primer, ti se povrh vsega prenašajo zlahka in zelo hitro, prav zato se lahko zelo hitro okuži veliko ljudi.

Pri prehladnih obolenjih je tako nujna skrb za osebno higieno, predvsem pogosto umivanje rok, pri kašljanju je koristno in obzirno do drugih, da si usta zakrijete z roko, še bolje z robčkom, enako velja za kihanje.

Prav zaradi pogostega kašljanja, kihanja, smrkanja ipd. je nujno tudi pogosto prezračevati prostore, kjer se zadržuje več ljudi. Da ne bi pri tem tvegali ohladitve prostorov in nadaljnje obolelosti vseh prisotnih, naj bodo ta prezračevanja kratka, trajajo naj le po nekaj minut, in pogosta.

Za kašelj, ki ostane kot simptom po preboleli gripi, virozi in podobnih obolenjih, je značilno, da posameznika muči še nekaj tednov.

Ni pa odveč priporočilo, da je koristno obiskati zdravnika ali se vsaj posvetovati s farmacevtom v lekarni, da bi ugotovili, ali gre za suh in dražeč kašelj ali pa kašelj, ki je znak, da se je telo okužilo z bakterijami. V takem primeru je verjetno potrebno zdravljenje z antibiotiki, ki pa jih predpiše izključno zdravnik.

Samozdravljenje

Oziroma lajšanje kašlja ob prehladnih obolenjih je mogoče tudi z domačimi sredstvi in raznimi alternativnimi zdravili.

Pri zahtevnejših boleznih pa naj simptomov ne bi zdravili sami in naj si ne bi sami predpisovali zdravil, predvsem z uživanjem antibiotikov, ki so ostali v domači lekarni od morebitnega prejšnjega zdravljenja. Prav zato je nujen posvet z zdravnikom ali farmacevtom, da si ne bi sami ustvarili več škode kot koristi.

Tekst: Nataša Purkat, foto: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri