Ali so tisti, ki pogosteje doživljajo nočne more, bolj kreativni?

Ali so tisti, ki pogosteje doživljajo nočne more, bolj kreativni? (foto: profimedia) profimedia
14. 2. 2021

Poglejmo, zakaj naj bi bili ljudje, ki večkrat doživljajo nočne more ali se spomnijo svojih sanj, kreativnejši od drugih. 

O kakšnih nočnih morah pravzaprav govorimo?

Kot otrok ste zagotovo imeli nočne more, a se jih zjutraj niste spomnili. Starši so vam povedali, da ste se premetavali ali celo kričali, klicali starše, vendar sami o tem nimate spominov. To niso bile le slabe sanje, ampak nekakšni panični napadi med spanjem. Vendar ne ciljamo na to. 

Prave nočne more doživljamo tudi kot odrasli. So strašljive epizode sanj, ki jim sledi močna čustvena reakcija, zaradi katere se prebudimo in tisti trenutek lahko opišemo velik del sanj. Nekaterih podrobnosti se spomnimo še zjutraj in več dni zatem. Umiritev po takšni mori lahko traja več ur ali celo tednov, če sanjamo kaj, kar bi se ali se je zgodilo v resničnosti. 

Kako sanje povezujemo s kreativnostjo?

V raziskavi leta 2010 je bil sestavljen vprašalnik o kreativnih sanjah. Glede na odgovore, so raziskovalci sanje sodelujočih razvrstili v 4 skupine: 

  • sanje, uporabljene za ustvarjanje, delo in sorodna področja,
  • sanje, ki rešijo problem,
  • sanje, ki spodbudijo osebo, da naredi nekaj, česar sicer nikoli ne bi storila,
  • sanje, ki nudijo čustven vpogled.

Še bolj pa s povečano kreativnostjo povezujejo nočne more. Samo pomislite: podrobnosti nočnih mor lahko opišete bolje kot sanje, saj se po morah prebudite. Poleg tega vas vsebina preganja še nekaj dni ali tednov in prisili, da jo nekako izrazite. 

Povprečen človek naj bi v enem letu doživel eno do dve nočni mori. Če vas preganjajo pogosteje, je zelo verjetno, da ste bolj ustvarjalni od drugih, kar potrjuje tudi raziskava iz leta 2015

Naslednjič, ko vas preganjajo strašljive nočne more in se zbudite prepoteni ter polni adrenalina, vzemite čopič ali pisalo (kar vam je ljubše) in moro prelijte na papir. Nenazadnje naj bi tako nastala tudi slavna lika Frankenstein in Drakula.