9 naravnih antibiotikov - skrita orožja narave, ki zdravijo in krepije brez stranskih učinkov

6. 2. 2015

Kdor domneva, da so antibiotiki človekov izum, se moti. Tudi veliko rastlin vsebuje te snovi.

Kamilica kot čaj ali obloga učinkuje močno protibakterijsko in greni življenje glivicam.
Bazilikino olje pospešuje zdravljenje mozoljev in aken, če ga nanesete na vneta mesta na koži. Dodajte pet kapljic 100-odstotno naravnega eteričnega olja na 50 ml jojobinega olja.
Izvleček brškina preprečuje virusom, da prodrejo v telesne celice, tako da je idealen za obrambo proti gripi. Pripravki iz brškina lahko celo preprečijo popoln izbruh prehlada ali gripo, če jih vzamete takoj pri prvih znamenjih.
Žajbljev čaj je zaradi flavonoidov in eteričnih olj učinkovito sredstvo za grgranje v primeru bolečega grla in vneta dlesni.
Rman vsebuje veliko olja cineola in proazulenov, ki preprečujejo vnetja. Čaj notranje blaži težave s sluznico želodca, na zunaj pa kot obloga pospešuje zdravljenje ran.
Timijan preprečuje rast bakterij, virusov in glivic. Kot čaj je odlično zdravilo proti kašlju.
Kaplandska pelargonija hkrati premaga bakterije in viruse. Njen izvleček naredi zaščitno plast čez sluznice dihalnih poti in ne zdravi le bronhitisa, ampak preprečuje tudi prehlade.
Kapucinček uniči bakterije in glivice. Zdravila z učinkovinami iz kapucinčka so zelo učinkovita sredstva proti vnetju mehurja.
Ksilani konjske grive krepijo imunski sistem in preprečujejo, da bi se povzročitelji naselili na sluznice dihalnih poti.

Narava je pravzaprav že pred tisoči let 'odkrila' antibiotične snovi. Tudi rastline se morajo boriti z bolezenskimi klicami, če želijo preživeti. Pri lažjih infekcijah se zato splača seči po tem skrivnem orožju, ker ima nekaj odločilnih prednosti.

In še ena velika prednost naravnih antibiotikov: v pravilni količini nimajo stranskih učinkov.