Eterična olja v času prehladov

Eterična olja v času prehladov (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
31. 10. 2014

Prehladu napovejmo vojno z naravnimi sredstvi - poleg toplega čaja, limone, meda in ingverja bodo prišla prav tudi eterična olja.

Eteričnim oljem pravimo 'imunski' sistem rastline, saj jih rastlina proizvede, da se zaščiti pred mikrobi in zajedavci. Zato ni nič nenavadnega, da so vsa eterična olja znana po svojem antiseptičnem delovanju.

Za krepitev imunskega sistema si lahko pripravite masažno olje ali kopel, jih razpršite v prostoru ali preprosto povonjate.

Kako delujejo?

Eterično olje evkalipta in materine dušice odpira dihalne poti in deluje antibakterijsko, komarček poskrbi za zdrav metabolizem, limona pospešuje tvorbo belih krvničk in osvežuje, timijan je odlična pomoč ob virusnih težavah z dihali, komarček in brin spodbudita grelni učinek na ledvicah, eterično olje bora regenerira nadledvično žleze in je primerno za številne težave z dihali, olje čajevca pa je odlično proti kašlju in za grgranje.

Zelo učinkovito se prehladu upremo tudi z inhalacijo eteričnih olj. Katera so najbolj učinkovita tako pri  bakterijskih kot virusnih okužbah in kako si sami pripravite mešanico za zaščito pred mikrobi in krepitev imunskega sistema, si preberite TUKAJ.