Kako nam negativna čustva kvarijo zdravje?

Kako nam negativna čustva kvarijo zdravje? (foto: Profimedia) Profimedia
26. 3. 2016

Naša negativna čustva močneje vplivajo na naše zdravje, kot si mislimo.

Z našim miselnim procesom v telesu sprožamo različna čustva, tako negativna kot pozitivna. Govorili smo že o tem, da imata naš miselni in čustveni proces izredno pomembno vlogo, predvsem pri preventivnem varstvu v našem telesu, saj sta lahko vzrok za ogromno kroničnih težav s katerimi se soočamo.

Znanstveniki so dokazali, da so čustva, ki so povezana z odnosi do drugih, kot so sreča, zadovoljstvo, veselje in občutek pripadnosti, močna zdravila za krepitev našega imunskega sistema ter glavni aktivatorji procesa samozdravljenja v našem telesu. Če imajo takšno moč naša pozitivna čustva, lahko imajo negativna čustva nasproti učinek? Žal ja. Priznani strokovnjak John E. Sarno je opredelil, da so za naše bolečine v hrbtu lahko kriva prav naša negativna čustva, prav tako pa so lahko negativna čustva povzročitelj marsikaterih drugih zdravstvenih težav.

Ključnega pomena pri ohranjanju našega lastnega zdravja je prepoznava in pravočasna odprava negativnih čustev kot so jeza, zamera, strah in podobno. Problem je, da takrat kadar neko negativno čustvo potlačimo, v telesu ustvarimo energetsko blokado oziroma neravnovesje v pretoku energije, s tem pa zaviramo tudi naš imunski sistem. Če čustvo postane kronično in ga pravočasno ne odpravimo, bo to pustilo posledice tudi na našem fizičnem telesu.

Kakšno vlogo ima pri vsem tem naš ego?

Veliko je primerov, ki dokazujejo moč miselnega in čustvenega procesa. Jaz vam bom izpostavil dva, ki sta se mi zdela najpomembnejša in iz katerih boste lahko razbrali zakaj ima ego pri vsem tem pomembno vlogo. Spoznal sem gospoda, ki je zaradi zdravstvenih težav želel odpraviti zamero do bližnjega in se trdno odločil, da se bo soočil s svojimi potlačenimi negativnimi čustvi. Vendar je ob sprejemanju teh odločitev treščil tudi v svoj ego. Želel je namreč, da se oseba, do katere je gojil zamero, najprej opraviči njemu. Seved, pa se pri tem kaj hitro zalomi. Kadar od nekoga pričakujemo, da bo prvi storil to, kar bi morali storiti mi, se znajdemo v začaranem krogu, ker enako od nas pričakuje druga oseba.

Drug tak primer je gospa, ki so se ji zaradi zamer do očeta pojavljale nenehne težave z jajčniki. Ko je spoznala, da lahko s svojo pomočjo odpravi določene težave, je ugotovila, da se je najprej potrebno soočiti z zamero do svojega očeta. Njena težava je bila ta, da je bila prepričana, da je oče tisti glavni krivec in da se mora on opravičiti njej da mu bo ona lahko odpustila. A ko je premagala svoj ego, je ugotovila, da če sam narediš prvi korak jih oseba nasproti tebe naredi dvakrat toliko.

Ego je tisti »stric« na zemlji, ki povzroča nemalo težav in nas kaj hitro odpelje čisto drugam, kot pa je v resnici namen naše duše. Je naš ponos in onemogoča da se soočimo z našimi negativnimi čustvi, ki jih gojimo do drugih, saj nam onemogoča da bi se nekomu opravičili, nekomu oprostili in podobno. Kljub temu imamo svetlejšo plat, saj smo dobili moč, da ega ne prakticiramo ampak razvijemo svoje vrednote brez negativnih čustev do drugih ljudi. Z našim odnosom, egom ter težavami je močno povezana tudi jeza. Jeza je tisto negativno čustvo, ki se kaj hitro pojavi ko nekaj ni po naših pričakovanjih oziroma merilih.

Ko spoznamo, da je jeza lahko krivec za naše težave z zobmi, sinusi, dlesnimi ali čeljustjo kaj hitro ugotovimo, da je jeza popolnoma nepomembno čustvo in da se je pač potrebno zavedati, da tudi, če nekaj ni v skladu z našimi pričakovanji imajo ljudje pač možnost in pravico do svojega mnenja. Sam sem imel izkušnjo, tokrat sam s seboj, saj so mi zaradi potlačene kronične jeze v dveh letih izpulili dva modrostna zoba.

Kako vem, da zaradi jeze?

Nikoli nisem imel težav, ko pa nekaterih jeznih besed jeze nisem izrazil ampak sem si to, kar bi moral povedati samo mislil, sem po določenem času čutil neprijetnosti v čeljusti. Ker sem jezo še naprej gojil v sebi se mi je vnel modrostni zob. Če bi se več ukvarjali s seboj in manj z drugimi bi točno vedeli kar nam sporoča naše telo in pravočasno ukrepal.

Všeč mi je bil stavek, da je bolj pomemben izraz na obrazu, kot pa videz obleke, ki jo imamo na sebi. To pomeni, da je naša notranjost bolj pomembna in ima večjo naložbeno vrednost, kot naše nepremičnine in obleke, ki jih nosimo. Če je naša notranjost sijoča, ego nima nobene vloge in tudi mi živimo večinoma brez negativnih čustev in brez negativnih posledic. Ker zdravje je osnova.

Avtor: Timi Soršak, dipl.zn

www.tockazdravja.si

O Timiju Soršaku

Po izobrazbi je diplomiran zdravstvenik in je glavni kreator metode 6 faktorjev ter kreator celostnih preventivnih programov »6 korakov do zdravja«. Njegova življenjska zgodba (ostal je namreč brez obeh staršev, ki sta umrla zelo mlada) in njegova izobrazba sta ga pripeljali do spoznanja, da je ljudem potrebno pomagati predvsem na preventivni ravni oziroma takrat, ko še težave niso močno prizadele fizičnega telesa. Vse skupaj je začinil z raznimi dodatnimi izobraževanji in mnogimi knjigami na področju alternative medicine.